Трети ден електронното преброяване е невъзможно

0
От вчера НСИ временно ограничи достъпа до сайта
От вчера НСИ временно ограничи достъпа до сайта Снимка: БГНЕС

От вчера НСИ временно ограничи достъпа до сайта

Трети ден електронното преброяване е невъзможно за гражданите. Стартът на 7-ми септември бе белязан от проблеми и опити за атаки, вчера Националният статистически институт окончателно призна безсилието си да преброи населението онлайн, след като временно ограничи достъпа до електронната система „Преброяване 2021“, като днес все още не е възможно влизането е нея, пише в.Сега.

Вчера вечерта от института заявиха, че в следващите часове достъпът до електронната система „Преброяване 2021“ и всички системи и сайтове на института ще бъде затруднен или невъзможен. Проблемът бил поредица атаки тип „Отказ от услугата“ с трафик над 250 гигабита в секунда. Всички данни на хората, които са се преброили електронно към момента, са защитени, уверяват от НСИ.

Зам.- шефът на НСИ Дияна Янчева съобщи пред Нова тв, че във вторник са последвали още атаки от Китай и Швеция. "Имаше няколко опита за хакерска атака срещу сайта ни. Опитите за проникване сутринта бяха от IP адреси от Швеция. Следобеда блокирахме атака от китайски хакери. Имаше и претоварване на системата от големия брой желаещи да се преброят. Благодарим на всички за проявеното желание", заяви Янчева. По думите ѝ и при двете атаки не се е стигнало до изтичане на данни.

"Очакваме поне 70 процента от населението да се преброи електронно", посочи Янчева. Някои от вече преброилите се са се припознали като марсианци и джедаи. "Това влошава качеството на информацията. Ние не можем да променим усещането за джедаи, но този отговор отива в категорията „Други”. Молим хората да предоставят достоверна информация", помоли зам.-председателят на НСИ.

В петък по време на заседанието на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в парламента , депутатите ще задават актуални въпроси към председателя на НСИ Сергей Цветарски, свързани с възникналите проблеми с регистрацията на гражданите.

ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ

"Целта да се блокира електронната системата на преброяването най-често е политическа". Това обясни експертът по киберсигурност Спас Иванов пред Нова телелвизия. По думите му идеята на това е да се внуши недоверие в дадена услуга или държавна инициатива. Вече обаче се вземат мерки: "Има две решения по този казус - едното вече беше пробвано за малко. Да се ограничи достъпът до сайта на НСИ само от България. Така изолираме останалата част от света да не може да се бомбардират сайтовете на Статистиката с фалшиви заявки от Китай, Русия и Аржентина. В голяма степен идват от там", каза още експертът по киберсигурност. "Наблюдаваме как мерките за защита на НСИ, които са приложени, сработват. Когато имаме масирана волуметрична атака - отказ от услуга, получавате на екраните облачетата, които хората споделят в социалните мрежи. Причината не е, че системата е хакната, а че до сървъра няма достъп".

"Веригата от събития и масираните атаки от последните дни водят до затрудненията със системата", уточни експертът. "Представете си, че наемете 200 човека статисти, които само трябва да се редят пред едно районно управление на МВР на опашка. Нищо друго - не трябва да влизат вътре, не трябва да си подават документи, обаче стоят на опашка по цял ден. Хората, които реално имат нужда да си свършат работата, не могат да стигнат до гишетата поради това, че там винаги чака някой", даде пример той. По думите му НСИ има една от най-модерните системи в страната. „Истината обаче е, че когато има голям интерес за кратко време, дори да няма хакерски атаки, е възможно да си съсипем системата”, каза още той.

ЖАЛБИ

Десетки жалби и сигнали са постъпили в институцията на Омбудсмана заради системата за електронното преброяване. Оплакванията са заради начина, по който се осъществява процеса, съмнения за застрашени права и основателни въпроси, свързани с различните аспекти от „Преброяване 2021“, съобщиха от пресслужбата на Диана Ковачева. "Значителна част от жалбите са по отношение на електронното преброяване, което се оказва, че всъщност не е докрай електронно", пише Ковачева.

Тя посочва, че при е-преброяването системата генерира уникален преброителен код (УПК), с което обаче не приключва участието на гражданите, които са се преброили онлайн. В Инструкцията за събиране и отчитане на кодовете от електронното преброяване е описано, че ако лицето (лицата) в едно жилище вече са се преброили по интернет чрез електронен въпросник, преброителят трябва да поиска УПК, генериран от системата за електронно преброяване, който удостоверява, че лицата в съответното жилище са преброени и за тях не трябва да се попълват преброителни карти от преброител. Като кодът от електронното преброяване се записва в съответната колона (23) на обр. ПНЖ-2. "На практика това означава, че дори гражданите да искат да бъдат е-преброени, за да си спестят очакване и разговори с преброителя, което е нормално в условията на пандемия, все пак ще трябва да осъществят контакт с него, за да му предадат кода си. По този начин се намаляват задълженията единствено на преброителя, но не се облекчават гражданите в изпълнение на задължението им да се преброят", допълва омбудсманът. Тя акцентира, че гражданите поставят въпроса за усъвършенстване на системата, с добавянето на бутона „submit“, с който да се изпрати този код и с това да се финализира процесът по е-преброяване.

Доц. Ковачева допълва, че хората поставят въпроси и за осъществяване на преброяването на българските граждани, които отсъстват от страната в периода, когато то се реализира. "Оказва се, че е-преброяване не може да се осъществи от IP адрес извън страната, а е възможно гражданите по служебни или здравословни причини да са извън България точно в периода на преброяването. Ако те не бъдат преброени от член на семейството или домакинството им, които са в страната, могат дори да бъдат глобени", подчертава доц. Ковачева.

Сред другите въпроси на хората са - какво се случва, ако имотът им не е отразен на картата и системата не отчита наличието на такъв адрес - нова пречка за получаването на въпросния код, която води до невъзможност имотът и домакинството да бъдат преброени. "Не по-маловажен проблем, изтъкнат от гражданите, е липсата на достатъчна информираност относно начина, по който ще се осъществи на практика преброяването, например кога ще осъществява посещенията си преброителят, в работно или извънработно време, само в работни дни или и в почивни дни, по какъв начин ще се легитимира т.е. взети ли са мерки, за да не се допуснат злоупотреби като лица с престъпни намерения се представят за преброители, по какъв начин ще се преброяват лица с увреждания, както и такива поставени под карантина. Също така не за всички граждани е достъпна информацията, публикувана в интернет и е необходимо да се търсят и други подходящи алтернативни канали, така че тя да достигне до всички", допълва казусите пред „Преброяване 2021“ омбудсманът.

Доц. Диана Ковачева е категорична, че в динамичното време, в което живеем, хората трябва да имат навременна информация и гъвкави варианти, също така участието в преброяването да е съобразено с възможностите на гражданите, а не на преброителите, особено в контекста на глобата в размер на 160 лв., с която са заплашени при отказ да участват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари