На какво се дължат проблемите със системата за преброяване

1
Целта да се блокира системата е политическа, заяви експертът по киберсигурност Спас Иванов
Целта да се блокира системата е политическа, заяви експертът по киберсигурност Спас Иванов Видео: NOVA

Темата коментира експертът по киберсигурност Спас Иванов

Наблюдаваме как мерките за защита на НСИ, които са приложени, сработват. Когато имаме масирана волуметрична атака - отказ от услуга, получавате на екраните облачетата, които хората споделят в социалните мрежи. Това не е причината, че системата е хакната, а че до сървъра няма достъп”. Това обясни в ефира на NOVA експертът по киберсигурност Спас Иванов.

Той допълни, че системата на НСИ е комплексна услуга, която на заден фон използва различни регистри. „Проверява автоматично вашето ЕГН, номер на лична карта, адрес и професия. Ако си въведете имената и ЕГН-то ще ви извади работодателя, професията, без да ги попълвате вие. Тоест, системата на НСИ е свързана с много други. Ако отпадне една от тези връзки, дори за малко, целият процес стартира отначало”, посочи Иванов.

Веригата от събития и масираните атаки от последните дни водят до затрудненията със системата, уточни експертът. „Представете си, че наемете 200 човека статисти, които само трябва да се редят пред едно районно управление на МВР на опашка. Нищо друго - не трябва да влизат вътре, не трябва да си подават документи, обаче стоят на опашка по цял ден. Хората, които реално имат нужда да си свършат работата, не могат да стигнат до гишетата поради това, че там винаги чака някой”, даде пример той.

Иванов обясни, че целта да се блокира системата е политическа. По думите му идеята на това е да се внуши недоверие в дадена услуга или държавна инициатива. Вече обаче се вземат мерки: „Има две решения по този казус - едното вече беше пробвано за малко. Да се ограничи достъпът до сайта на НСИ само от България. Така изолираме останалата част от света да не може да се бомбардират сайтовете на Статистиката с фалшиви заявки от Китай, Русия и Аржентина. В голяма степен идват от там”, каза още експертът по киберсигурност.

По думите му НСИ има една от най-модерните системи в страната. „Истината обаче е че когато има голям интерес за кратко време, дори да няма хакерски атаки, е възможно да си съсипем системата. Ако проявим малко търпение и използваме различни часове за влизане в системата - вечерно време или рано сутрин, ще се получи”, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Утре с моя отивам за риба!
- Ооо, ти си рибарка?
- Ами, в началото лових малко, после спорта ме увлече, и сега пия като всички!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари