Това, което видяхме ни ужаси!

0
Нямаме право да кажем името на заведението, но това, което видяхме там, ни ужаси
Нямаме право да кажем името на заведението, но това, което видяхме там, ни ужаси

Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил затвори временно един от най-популярните комплекси в близко село.

„Нямаме право да кажем името на заведението, но това, което видяхме там, ни ужаси“, каза за вестник „Струма“ началник отдел „Контрол на храните“ в ОДБХ д-р Велка Войнова.

В Кюстендилска община има две популярни заведения в близките села Слокощица и Върташево. Те са предпочитани за големи банкети и сватби заради кухнята, която предлагат. Едното от тях е запечатано.

„Имаше висящи мазнини и ръжда не само по фритюрниците, скарите и печките, но и в хладилниците. Там открихме, че на едно място се съхраняват хранителни продукти, годни за консумация, както и такива с изтекъл срок на годност“, каза д-р Войнова.

Според инспекторите в заведението не се спазвало и изискването за непресичане на потоците храни, заради което в последните две години всички заведения за обществено хранене, фурни и цехове за приготвяне на хранителни продукти правиха големи ремонти.

„Все едно бяхме в кухня от началото на 19 век”, споделят от екипа проверяващи.

Още по време на проверката заведението е запечатано със заповед за временно преустановяване на дейността. „Това означава, че заведението категорично няма да работи по време на коледните и новогодишните празници, защото има издадени предписания”, обясниха от ОДБХ - Кюстендил. Според правилата след издаването на предписанията заведението трябва да отстрани всички нередности и едва след това да се направи нова проверка. От ОДБХ са съставили и акт на собственика за 2000 лв.

По време на проверката в заведения за обществено хранене в Кюстендилска област инспектори от дирекцията са иззели за унищожаване и 51 кг хранителни продукти с изтекъл срок на годност от 2 ресторанта в Кюстендил и едно от близките села. Конфискувани са месни заготовки - кюфтета, кебапчета, кърначета, заготовки за супи, крутони. Съставен е акт на още един ресторант в Кюстендил заради наличието на продукти без етикети и с изтекъл срок на годност.

Източник: Struma.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари