Тодор Кантарджиев: В петък се очакват първите резултати на съмнителни проби за Омикрон у нас

0
Това са проби на хора, върнали се от чужбина, които са дали на първия скринингов тест с PCR насока, че може да е Омикрон
Това са проби на хора, върнали се от чужбина, които са дали на първия скринингов тест с PCR насока, че може да е Омикрон Снимка: БГНЕС

В петък излиза първата група, съмнителни за варианта на коронавирус Омикрон проби в нашата страна

Това са проби на хора, върнали се от чужбина, които са дали на първия скринингов тест с PCR насока, че може да е Омикрон, каза по  БНР  проф. Тодор Кантарджиев. Ето какво обобщи професорът в предаването "Нашият ден".

Вариантът Омикрон

Това е нещо, което казах преди две годни, че еволюцията на вируса върви по-малко да хронифицира, да не убива. Това се наблюдава в Делта варианта, чакаме до една седмица, вчера това го е казал д-р Фалучи от САЩ, да разберем до каква степен ваксините ни защитават от новия вариант. Трябва да сме бдителни, да не забравяме маските и отстоянията.

Новото при Омикрон

Промените в шипчестия (spike) протеин, с който вирусът се залавя за човешките клетки. Ако при варианта Делта има 9 мутации, то при Омикрон те са 37. При един много задълбочен генетичен анализ следва, че т.нар. епитопи на т-клетките, лимфоцитите, които са отговорни за клетъчния имунитет, ако има промени в 108 епитопа, в 8% при Делта варианта, при Омикрон те са 27%. И броят клетъчни епитопи, които са различни от досегашните са 348.

С броя на епитопите за B –клетките, тези, които са отговорни за антителата, са променени с 30% при Омикрона, докато при Делтата – само 11%.

Вероятните ефекти са, че ще се намали вирус неутрализиращите свойства на серумите на прекаралите заболяването и донякъде на ваксинираните, тъй като се увеличава свързването с човешките рецептори - този вариант става по-инфекциозен, по-виролентен, по-лесно се предава.

Covid вълната

Броят на случаите на болните от Covid- 19 на ежедневна база намалява - това е една хубава тенденция. Ако в следващата седмица стигнем до 2000 на ден, което пак е много, ще сме по-спокойно по време на празниците за Коледа и Нова година.

Проблемът у нас е многото болни в болниците, които преумориха и съсипаха лекарите. На едно от първите места сме по бройката в интензивни отделения на Covid болни сме на едно от първите места в света. Пак имаме по над 100 починали ежедневно, което е ужасно, затова не мога да споделя бодряческите изказвания на Министерство на здравеопазването.

Добре е, че по 15-20 хил. души на ден се ваксинират и че над 100 хил. вече получиха и третата доза. В София например имаме над 44-45% имунизационно покритие. Но не можем да кажем, че вълната не е заплаха.

Ще има ли грипна вълна?

Ако имаме вълна, тя ще бъде по-късно. Обикновено в годините преди коронавируса Центърът доказваше първите случаи ноември месец, декември епидемично разпространение и януари беше пикът. Сега, ако дойде в нашата страна, вълната ще бъде много по-малка, но ще бъде някъде февруари.

Мислим, че ще дойде вълната, защото миналата година нямаше разпространение на грип и груповият имунитет на обществото към грипните вируси относително е намалял.

Клиницистите знаят добре разликата в клиничната картина между Covid-19 и грип.

Covid започва постепенно, няколко дни се развива заболяването и постепенно се засяга целия организъм – с високата температура, главоболието и започналата кашлица, което може да се предотврати, когато се лекува първото огнище в носоглътката.

При грипа имаме в рамките на часове болки в мускулите, сухота и болка в гърлото.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари