СЗО предупреди за опасността от новия щам Omicron ХВВ.1.5

2
Новият щам на коронавируса може да върне пандемията
Новият щам на коронавируса може да върне пандемията Снимка: БТА

Новият щам на коронавируса може да върне пандемията

Нов щам на коронавирус - Omicron ХВВ.1.5 - вече се превърна в доминиращ в САЩ за няколко седмици и може да доведе до нова вълна на пандемията. Това заяви представителят на Световната здравна организация (СЗО) Мария Ван Керхов, цитира думите ѝ изданието Politico, предаде Агенция Фокус.

"Загрижени сме за неговото предимство в случаите, особено в части от Европа и Североизточните САЩ, където ХВВ.1.5 бързо промени други циркулиращи варианти“, каза тя.

Отбелязва се, че щамът вече е регистриран в 29 страни по света, но броят им вероятно ще се увеличи през следващите седмици.

Представителите на СЗО обаче не са сигурни, че ще има увеличение на хоспитализациите и смъртните случаи сред хората, които са получили имунитет чрез ваксинация или чрез преболедуване на предишни коронавирусни инфекции.

В момента СЗО работи върху анализ на опасността на новия щам на коронавируса. Той трябва да бъде публикуван в следващите дни.

По-рано Европейската комисия прикани страните от ЕС да предприемат мерки за реагиране на ситуацията с COVID-19 в Китай, включително чрез въвеждането на задължителни тестове за пътници, пристигащи от азиатската страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    До 1:
    Споко, бе, даскале, ти нали си ваксиниран! Няма да се плашиш от китайската кашлица, трябва само мъъъъничко да те е страх от ваксината, че тя бави, но не прощава на глупаците!
  • 0
    1
    daskal
    Хайде, пак ни подкараха...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари