СЗО си постави за цел 70% ваксинирани и край на пандемията до юли

0
Коронавирусът отне живота на близо 5.5 милиона души по света
Коронавирусът отне живота на близо 5.5 милиона души по света Снимка: © AP / Naohiko Hatta

В световен мащаб случаите на коронавирусна инфекция достигнаха 287 милиона, като близо 5.5 милиона души са починали

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) е оптимист, че пандемията ще бъде победена през 2022 г., при условие че страните работят заедно, за да овладеят разпространението на коронавирусната инфекция.

В новогодишно изявление д-р Тедрос Гебрейесус се обяви срещу "тесния национализъм и натрупването на ваксини" и добави, че новата цел на СЗО е до юли 2022 г. да бъдат ваксинирани 70% от хората във всички страни, за да се сложи край на пандемията, съобщава Би Би Си в публикация по темата, предава Дневник.

Изказването на ръководителя на СЗО идва две години след като организацията беше уведомена за първи път за случаи на неизвестен щам на пневмония в Китай. В световен мащаб случаите на коронавирусна инфекция достигнаха 287 милиона, като близо 5.5 милиона души са починали.

По целия свят хората отбелязаха настъпването на новата година, но празненствата минаха в сянката на пандемията, след като като в много държави бяха въведени ограничения за масови събирания. Коронавирусът остава част от ежедневието: болест, която затвори границите, раздели семейства и на някои места направи немислимо излизането навън без маска, обобщава в публикацията Би Би Си.

Въпреки това в речта на д-р Тедрос Гебрейесус прозвучаха и положителни послания. Той отбеляза, че сега има много повече инструменти за лечение на Covid-19, но същевременно предупреди, че продължаващото неравенство в разпределението на ваксините увеличава риска от еволюиране на вируса.

"Тесният национализъм и натрупването на ваксини от някои държави подкопаха справедливостта и създадоха идеалните условия за появата на варианта Омикрон и колкото по-дълго продължава неравенството, толкова по-големи са рисковете от развитието на вируса по начини, които не можем да предотвратим или предвидим", обясни председателят на СЗО.

"Ако сложим край на неравенството, ще сложим край на пандемията", добави още той. В думите си шефът на СЗО не пропусна да коментира и ниските нива на ваксинация.

Докато по-голямата част от населението в Европа и Америка е получило поне една доза, целта на СЗО за ваксинация на 40% от населението в страните от Африка до края на 2021 г. все още не е изпълнена.

По-рано той отправи критики към по-богатите държави, че "поглъщат" глобалните доставки на ваксини, като напълно ваксинират голяма част от населението си, докато други все още чакат първите си дози.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари