Свилен Иванов: Ситуацията е доста усложнена

1
В русенските болници няма да се приемат пациенти от други области
В русенските болници няма да се приемат пациенти от други области

В русенските болници няма да се приемат пациенти от други области

„Ситуацията е доста усложнена. Наред с всички мерки, които Областният оперативен щаб предприе през последните две седмици на дневен ред са вече и най-големите проблеми – местата за болнично лечение на пациенти с COVID-19, както и недостига на медицински персонал в съответните структури.“,

Това каза временно изпълняващият длъжността областен управител и председател на Областния щаб Свилен Иванов относно положението в региона, породено от разпространението на коронавируса.

Той отбеляза още, че в момента лимитът на леглата за лечение в болниците е надвишен със 76, като доста голям процент от намиращите се на болнично лечение са от други области. Точно затова по-рано през деня беше проведена и среща между Свилен Иванов и ръководствата на лечебните структури от региона. По време на нея беше решено да се изпратят писма до съседните областни управители, за да могат те да уведомят съгражданите си, че в лечебните заведения в Русенско няма да се приемат пациенти от други области, освен ако случаят не е особено тежък – тогава няма как да бъде върнат човек.

Освен това този четвъртък ще се проведе онлайн обучение на общопрактикуващите лекари от региона, което ще бъде водено от техни колеги от трите най-големи болници – двете университетски „Канев“ и „Медика“, както и Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. По време на виртуалната среща джипитата ще бъдат запознати с най-новите европейски и национални тенденции в лечението на заболяването. Целта е точно да се определя степента на заболяването, както и да се провежда успешно домашно лечение. По този начин, ако пациентът е правилно ориентиран, то болниците не би трябвало да са толкова натоварени.

Временно изпълняващия длъжността областен управител Свилен Иванов заяви още, че утре се очаква да бъдат разкрити 22 допълнителни легла в Комплексния онкологичен център, а до дни още 15 в Университетска болница „Медика Русе“.

Що се касае до това дали ще има и други училища, които ще преминат на дистанционно обучение, то според него се обмисля възможност при която Регионалното управление на образованието ще може да предлага подобно решение на Областния оперативен щаб и по този начин също да може да се случат нещата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари