Стоматолози източват Здравната каса

1
Даниела стъпва за пръв път на зъболекар, а се оказва, че всичките безплатни дейности вече са изразходени
Даниела стъпва за пръв път на зъболекар, а се оказва, че всичките безплатни дейности вече са изразходени Видео: БНТ

Стоматолози изписват неизвършени дейности на пациенти, за да взимат пари от касата.

Това установи наш екип след сигнал на потърпевши, които се оказали с изчерпани здравни услуги. Не е ясно какъв е размерът на злоупотребите, защото все още са много малко здравноосигурените, които си проверяват електронното си здравно досие.

Тази година Даниела Цанева за първи път отива на зъболекар, затова е крайно изненадана от развитието на нещата, разказва БНТ.

Даниела Цанева: "Когато тръгна стоматологът да ми попълва книжката, установи че всичките ми дейности са изразходени и аз нямам право да използвам нищо по каса и трябва да си заплатя".

Зъболекарката я насочва за жалба към софийската каса. Там тя си взима и код за достъп до електронното си досие. И разбира, че здравни услуги, които ѝ се полагат по каса са усвоени от непознат лекар.

Даниела Цанева: "Влизайки в системата видях, че д-р Христо Лицанов от клиника Провидент си е написал, че е извършил е четири съответно дейности, които всъщност са фиктивни".

Електронното досие изяснява донякъде нещата. Д-р Лицанов, който ѝ е направил фиктивни кариеси и през 2017 година, работи в клиниката, където се е лекувала преди време.

Даниела Цанева: "Но историята не свършва до тук защото отивайки преди 2 седмици на стоматолог с моя син ... се оказва че и на детето са източени нещата".

Според досието, детето се е сдобило с 10 пломби за 3 години, но в устата му има само две. Липсващите пломби са направени отново от д-р Лицанов и от ръководителя на клиниката Жечков.

Потърсихме ги на място, но не бяхме допуснати в клиниката. Все пак д-р Жечков по телефона обясни, че пациентката вероятно има лична вендета, била вечно недоволна и самата тя настоявала да се използват услугите ѝ по каса, за да се покрие нейно по-скъпо лечение. От здравната каса, обаче приемат за по-достоверна историята на пациентката, подкрепена с документи.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари