Спират VI блок на АЕЦ "Козлодуй" за ремонт на теч

0
Ремонтират пропуска на радиоактивна вода в трети парогенератор
Ремонтират пропуска на радиоактивна вода в трети парогенератор Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Ремонтират пропуска на радиоактивна вода в трети парогенератор

VI блок на "Козлодуй" все пак ще бъде спрян, за да се ремонтира пропускът на радиоактивна вода от трети парогенератор. Това ще стане най-вероятно в 0 часа в петък срещу събота, информира 24 ЧАСА от три независими източници. Все още официално съобщение от централата няма. Изборът за времето за спиране е заради прогнозираното затопляне.

Срокът на ремонта е между 7 и 10 дни, коментираха експерти. Други коментираха, че може да е и 17 дни. Зависело колко бързо ще се открие течът, той е минимален и е през дупчица като игла, обясниха специалисти.

Стойностите на отделяната през тръбичките вода са под пределните, които изискват спиране. От централата обаче са решили да избегнат риска от увеличаване на изтичането на радиоактивна вода, въпреки че е в рамките на допустимото.

Имало две гранични линии. При първата, при която обаче блокът може да работи, изпускането е 4 литра на час. В сегашната ситуация течът е литър на час.

На 30 ноември от централата съобщиха, че в процеса на експлоатация на шести блок на АЕЦ „Козлодуй” са регистрирани индикации за пропуск на топлоносител от първи към втори контур в трети парогенератор. Не са достигнати стойности, надхвърлящи надхвърлящи ограниченията за безопасност в технологичния регламент на блока. При достигане на ограниченията за експлоатация в регламента, блокът ще бъде спрян за отстраняване на пропуска, предупредиха от "Козлодуй", като заявиха, че няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.

Какво означава това?

Има индикации за пропуск от първи към втори контур (от ядрената към неядрената част - б.а.) на 3 парогенератор. Подобно нещо е случило миналата година на V блок, случило се е и по-миналата, но никога не се е стигало до гранични стойности по регламент, които да наложат спиране на блока. Това поясниха тогава за "24 часа" от ядрения регулатор. В хода на работа тези пропуски спирали. Заради тези индикациите за пропуск на вода, наблюдението е непрекъснато.

Парогенераторът произвежда пара, която върти турбината. По тръбички в него циркулира вода, която е подгрята от касетите в реактора. Тези тръбички, по които циркулира подгрятата от ядреното гориво вода, са нещо като нагревател на нерадиоактивна вода, която се превръща в пара, която пък върти турбината.

Въпросният пропуск на микрочастички дори не е събитие по скалата на ИНЕС за събития в ядрени съоръжения, казаха от Агенцията за ядрено регулиране, тогава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари