42 касети с ядреното гориво получава АЕЦ "Козлодуй"

0
Пристига първата доставка от "Уестингхаус"
Пристига първата доставка от "Уестингхаус" Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Пристига първата доставка от "Уестингхаус"

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристига в АЕЦ "Козлодуй". Тя е предназначена за Пети блок на ядрената централа.

Това е практическа стъпка в изпълнение на програмата за диверсификация на доставките на горивни касети за хиляда мегаватовия реактор.

Уверенията по договора са, че цената на горивото е сходна на досега използваното руско гориво и използването му няма да се отрази върху цените на тока от централата.

Договорът между АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус" беше подписан в края на декември 2022 година, информира БНТ. 42 касети с ядреното гориво на "Уестингхаус" пристигат с кораб от Швеция.

След това реакторът ще бъде спрян за планов годишен ремонт, а физическото презареждане на една четвърт от горивото се очаква да стане около 20 май.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    кво ще правят
    на 20 май не знам, но досега от АЯР има разрешение само за съхранение на горивото на Уестингхауз! Стягат ли ни или ще презареждат без разрешение?!?
  • 2
    4
    Най любопитен
    Братята, не се ли раждат от една майка.....
  • -4
    3
    До 1
    По любопитен съм от тебе,на кого са "братя" руснаците ??
  • 6
    2
    фена на Путин
    УестингХуй е вече ин да хаус. С което предстои да предоставим депо за отработеното му състояние. Честито евроатлантически гниди. Употребени отзад и изхвърлени отново в ъгъла. Обърнахте река от пари към сащ, а те нито закона магнитски си санкционират, както е редно, нито визи дават. То добре, че не дават визи, че булгаростан ще се опразни с още два милиона турбомалоумника.
  • 6
    1
    Любопитен
    Интересно, къде ли ще „погребат“ отработеното ядрено гориво? Щото братята руснаци си го вземаха обратно в Русия и нямахме никакви грижи!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари