Спешните отделения в многопрофилните болници ще имат три нива на компетентност

1
Към момента спешните отделения в болниците имат само две нива на компетентност
Към момента спешните отделения в болниците имат само две нива на компетентност

ТРИ НИВА НА КОМПЕТЕНТНОСТ ЩЕ ИМАТ СПЕШНИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ В МНОГОПРОФИЛНИТЕ БОЛНИЦИ

Три нива на компетентност ще имат спешните отделения в многопрофилните болници – първо, второ и трето. Това предвиждат промени в стандарта за Спешна помощ, публикуван за обществено обсъждане на страницата на Здравното министерство, информира Zdrave.net.

Към момента спешните отделения в болниците имат само две нива на компетентност – второ и трето.

Според заложеното в проекта, спешните отделения от първо ниво на компетентност трябва да разполагат с минимум един лекар, специалист по спешна медицина, вътрешни болести или анестезия и интензивно лечение. В отделението от първо ниво трябва да работят лекари, осигуряващи един лекарски екип на 24-часов непрекъснат график. Минималният обем дейност за година пък трябва да е минимум 2000 пациенти.

В тези звена се предвижда да се лекуват пациенти със спешни състояния, изискващи интензивни диагностични и терапевтични процедури, става ясно още от текстовете.

По отношение на апаратурата пък изискванията са следните: ЕКГ монитори с неинвазивно измерване на АН, SpO2; с регистриращо устройство за основните показатели – 4 бр., от които поне 1 за следене на параметрите на външното дишане, дефибрилатор – 1 бр.; ЕКГ апарат 1 бр., стационарен респиратор 1 бр., транспортен респиратор, перфузори – 4 бр.

Изискванията към болниците, които могат да разкрият Спешно отделение (СО) от първо ниво, са задължително да имат структури от минимум второ ниво на компетентност по специалностите анестезиология и интензивно лечение, хирургия и вътрешни болести. Препоръчителни пък са допълнителните структури по кардиология, нервни болести, акушерство и гинекология и ортопедия и травматология. Допуска се и вариантът болницата да има сключен договор за непрекъсната консултативна помощ с друго лечебно заведение.

Промените целят и балансиране на потока от пациенти в спешно състояние, като се предостави възможност стабилните спешни пациенти да посетят сами близко лечебно заведение със Спешно отделение. По този начин екипите на центровете за спешна медицинска помощ ще могат да поемат потока на нестабилни/потенциално нестабилни и критични спешни пациенти, като същото ще облекчи работата на ЦСМП от една страна и ще даде на стабилните пациенти възможност за по-бърз достъп до спешна медицинска помощ“, посочва се в мотивите към измененията.

С проекта се предвижда възможност за разкриване на СО с по-малък брой налични структури. По този начин повече лечебни заведения биха могли да разкрият в структурата си спешни отделения, като обработват повече пациенти в спешно състояние, допълват от МЗ.

Според ведомството дадената възможност в спешните отделения от първо ниво да работят и лекари със специалност „вътрешни болести“ няма да влоши качеството на оказваната спешна помощ поради факта, че „се включват лекари специалисти с познания относно диагностично-лечебния процес при спешни състояния от една много широка област на медицинската наука“.

С проекта също така се променят и критериите за СО от второ ниво на компетентност.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СЪЗДАВА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ПОПУЛАЦИОНЕН ИМУНИТЕТ

Информационна система за популационен имунитет (ИСПИ) се създава в Министерството на здравеопазването. Тя ще събира и обработва данни за преболедували и ваксинирани срещу COVID-19. Това става ясно от нова заповед на здравния министър Стойчо Кацаров с днешна дата, информира Zdrave.net.

Във връзка със създаването на системата в срок до 30.07.2021 г. лечебните заведения трябва да подадат данни към нея за направените изследвания за COVID-19 (SARS-CoV-2), извършени в периода от 1 януари 2020 г. до 30 юни 2021 г., се посочва в заповедта.

Данните за изследвания, извършени след 30 юни 2021 г., се подават ежемесечно до петия работен ден на месеца, следващ месеца на отчетния период. Лечебните заведения могат да подават данни и с по-голяма честота, при условие, че не допускат дублирането им. За такова се счита повторното подаване на данни за един и същи пациент, на когото е извършено едно и също изследване, на една и съща дата от едно и също лечебно заведение, гласи текстът на документа.

В Информационната система се събират и обработват данни за български граждани, които включват изследвания за COVID-19 (SARS-CoV-2), както и данни от националния регистър за ваксинация. Всички лаборатории и лечебни заведения, в структурата на които има лаборатории, са задължени да предоставят информация за извършените изследвания.

Достъп до ИСПИ ще имат регионалните здравни инспекции. Те ще следят за липсващи отчетни периоди на лечебните заведения, които на свой ред ще подават информация чрез професионален квалифициран електронен подпис (КЕП).

В заповедта се уточнява, че обработката на подадения файл с данни може да приключи с грешки и без грешки.

„В случаите на подаване без грешки, лечебното заведение има срок от 3 (три) дни, в които може да изтрие предадения файл и да качи нов такъв, в случай че открие неточности. В случаите на приключване на обработката с грешки, лечебното заведение изтрива подадения файл и качва нов такъв с коригирани грешки в същия срок. За грешки се считат всички несъответствия по формата на файла или референтните номенклатури“, пише в заповедта.

За периоди, за които лечебното заведение не е извършвало изследвания, свързани с COVID-19, същото подава празен файл (файл със същия формат и структура, в т.ч. заглавния първи ред, но без редове за данни).

7779 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА СА ПРИЛОЖЕНИ У НАС В РАМКИТЕ НА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ

113 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. 39 от тях са установени с PCR, а 74 – с бързи антигенни тестове. За последното денонощие са направени общо 18 183 теста, от които 3113 са PCR, а 15 070 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 7; Бургас – 4; Варна – 8; Велико Търново – 4; Враца – 1; Габрово – 2; Кърджали – 3; Кюстендил – 3; Пазарджик – 4; Пловдив – 7; Разград – 1; Русе – 2; Силистра – 2; Сливен – 2; София област – 8; София град – 45; Стара Загора – 1; Търговище – 3; Хасково – 5; Шумен – 1.

Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 423 078. От тях активни са 7538. Излекуваните лица са вече 397 363, като 189 от тях са регистрирани през последните 24 часа.

С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 739 пациенти. От тях 88 са настанени в интензивни отделения или клиники.

Към момента у нас са поставени общо 1 919 722 дози от ваксините срещу COVID-19, от тях 7779 са приложени през изминалото денонощие.

Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 459 лица-медицински служители. Нов случай на медицинска сестра е регистриран през последното денонощие.

Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 18 177. За изминалите 24 часа са регистрирани нови три случая.

Министерството на здравеопазването уверява: НАЦИОНАЛНИЯТ ПЛАН ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА ОТ „SARS-COV-2” ДАВА ЯСНА ПРЕДВИДИМОСТ НА БИЗНЕСИТЕ И ХОРАТА ДА РАБОТЯТ В УСЛОВИЯ НА УСЛОЖНЕНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА

Във връзка с разпространената позиция на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, Министерство на здравеопазването заявява, че изготвеният Национален план за справяне с пандемията от „Sars-CoV-2” дава ясна предвидимост на бизнесите и хората да работят в условия на усложнена епидемична обстановка. Планът осигурява прогнозируемост в дейността на всички икономическите сектори и дейности. Наличието на план означава, че който и да е министър няма да затваря и отваря бизнеси и дейности, когато му хрумне. Планът включва и автоматично стартиране на програмите за социално подпомагане и подкрепа за бизнеса.

Изцяло несъстоятелни са твърденията, че в плана е залегнал опитът на държавата да въведе задължителна ваксинация. Точно обратното, планът дава допълнителна възможност в условия на пандемия да останат да работят различни учреждения и фирми. Това беше добре обяснено на среща, на която присъстваха представители на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Пандемията от COVID-19 не е приключила. Рискът от разпространение на следваща пандемична вълна, предизвикана от вариант делта на SARS-CoV-2, поставя на преден план дейностите, свързани с повишаване на обхвата с ваксини срещу COVID-19, особено в групите от населението, при които вече категорично е доказан повишен риск от тежко протичане на заболяването, хоспитализация, смърт. Пандемията от SARS-CoV-2 налага по цял свят ограничения. От всички нас като общество зависи да проявим отговорност към собственото си здраве и към живота на близките си. Прокарването на политически позиции под маската на защита на съсловни интереси е достойно за съжаление. Още повече по въпрос, засягащ живота и здравето на всички. Не са ли достатъчно дадените вече жертви?

ПЛОЧА В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИ ОТ COVID-19 МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ЩЕ БЪДЕ ПОСТАВЕНА В ДВОРА НА БОЛНИЦАТА В КЮСТЕНДИЛ

Плоча в памет на загинали от COVID-19 медицински специалисти ще бъде поставена в двора на болницата в Кюстендил от 11:30 часа утре, информира БТА като се позова на съобщение от Община Кюстендил.

Инициативата е на кюстендилката Катя Иванова, която живее в Италия. Паметната плоча ще напомня на всички нас за всеотдайността на лекарите да помагат в най-трудни моменти, са казали инициаторите за поставянето й.

От Общината обясниха, че в Италия съществува инициатива, с която се награждават с грамота и медал всички екипи на спешна медицинска помощ и медицинския персонал в отделения за лечение на COVID-19. Инициативата е на dottoressa Mariateresa Protopapa – посланичка за мир 2020-2021 година и носителка на орден “Кавалер на Република Италия”.

През февруари т.г. с грамота и медал е бил награден и кюстендилския медицински екип в отделението за болни от COVID-19 в местната болница.

ЕПИДЕМИЧЕН ВЗРИВ ОТ COVID-19 НА КОРАБ НА ПРИСТАНИЩЕ БУРГАС

Епидемичен взрив от COVID-19 на кораб на пристанище Бургас констатираха здравните власти, съобщиха от пресцентъра на Министерствотго на здравеопазването.

Първият заболял е с оплаквания от 7 юли – отпадналост, кашлица, температура. На 14 юли лицето е транспортирано до УМБАЛ Бургас за изследване и преглед, като му е направен бърз антигенен тест за COVID-19, който е с положителен резултат. Той е хоспитализиран в инфекциозно отделение на лечебното заведение. На 15 юли е организирано пробонабиране на останалите 19 лица от екипажа на кораба с PCR-тестове. 11 лица от персонала са с положителен резултат. Издадени са предписания за изолация на същите на кораба за срок от 14 дни. Общото им състояние се проследява ежедневно. Три от положителните случаи са с температура и кашлица. Контактните лица от екипажа са без оплаквания. На 18 юли хоспитализираното лице от екипажа е приведено в ОАИЛ на УМБАЛ Бургас, като на следващия ден е починало. На 19 юли друго лице от екипажа с положителен резултат за COVID-19 е със затруднено дишане и влошено общо състояние. След преглед от екип на ЦСМП-Бургас е хоспитализирано в УМБАЛ Бургас.

В издаденото предписание за поставяне на екипажа под карантина РЗИ-Бургас е разпоредила извършването на дезинфекция на всички помещения. Случаят се отнася за товарен кораб с екипаж от филипински граждани. Корабът пристига на пристанище Бургас на 14 юли и трябва да отпътува на 23 юли. Последното пристанище преди акостиране в Бургас е ОАЕ, на 27 юни. На 7-8 юли корабът преминава Суецкия канал, което налага качване на пилот на кораба. Екипажът се състои от 20 души. Той не се допуска до брега.

9553 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА БИЛИ ПОСТАВЕНИ В МОБИЛНИТЕ ИМУНИЗАЦИОННИ ПУНКТОВЕ В СОФИЯ

9553 дози ваксини срещу COVID-19 са били поставени в мобилните имунизационни пунктове в София през изминалите 8 уикенда. Кампанията, организирана от Столична община и СРЗИ, бе открита на 29 май т.г. с мобилни кабинети в столичните паркове. Заради високите температури по-късно пунктовете бяха преместени в климатизирани помещения в 5 търговски и 2 културни центъра.

С логистичната помощ на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и дирекция „Здравеопазване“, медицински екипи от общинските многопрофилни болници и ДКЦ-та ваксинират желаещите граждани с предпочитаната от тях ваксина.

През изминалата събота и неделя общо 1067 души решиха да се имунизират в пунктовете в The Mall, „България мол“, „Парадайс“, „Сердика център“ и „Ринг мол“, както и в Културния дом в кв. „Дружба“ и в Народно читалище „Асен Златаров“ в кв. „Христо Ботев“.

През работните дни на седмицата ваксинации се извършват и в общинските ДКЦ-ове. От 17 май т.г. до момента там са поставени над 10 296 дози ваксини срещу COVID-19 от всички разрешени в ЕС видове ваксини.

ПРЕСТРУКТУРИРАТ ДИРЕКЦИИ В НЗОК

Щатът на дирекция „Контрол, анализи и прогнози на дейността по задължителното здравно осигуряване“ ще бъде намален от 57 на 51 бройки, а самата дирекция ще бъде преименувана в дирекция „Контрол на дейността по задължителното здравно осигуряване“. Функциите относно анализа и оценката на здравната система се възлагат на дирекция „Методология на медицинските дейности и на денталните дейности“. Това става ясно от обнародвания в „Държавен вестник“ Правилник за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на Националната здравноосигурителна каса, информира Zdrave.net..

Дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни“ ще бъде преименувана в дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия, диетични храни и помощни средства“. Дирекцията ще изготвя за съответната календарна година тримесечни анализи, прогнози и предложения за органите на управление на НЗОК по аспекти на потреблението на лекарствени продукти, медицински изделия, диетични храни за специални медицински цели; ще разработва и извършва оценка на механизми и модели за управление на разходите за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани от НЗОК; ще осъществява дейностите по своевременно изготвяне, договаряне и администриране на договорите за отстъпки на лекарствени продукти по реда на наредбата по чл. 45, ал. 9 от ЗЗО и ще осъществява дейности по изготвянето и администрирането на актове, свързани с лекарствени продукти, медицински изделия, високоспециализирани апарати/уреди за индивидуална употреба и помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания и диетични храни за специални медицински цели, както и на лекарствени продукти, предназначени за лечение на ветерани, военноинвалиди и военнопострадали на основание Закона за ветераните от войните и Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

Причината е, че с изменението на Закона за здравното осигуряване НЗОК започва да заплаща помощните средства, приспособленията и съоръженията за хората с увреждания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

ПРОЕКТ ПРЕДВИЖДА РЕКЛАМАТА НА ЛЕКАРСТВА, ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ, ДА СЕ ИЗВЪРШВА И В ИНТЕРНЕТ

Променят се изискванията към рекламата на лекарствените продукти, предназначена за медицински специалисти, става ясно от проект, публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане. Промяната е по предложение от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), информира Zdrave.net.

Според действащите нормативни изисквания рекламата на медикаменти, предназначена за медицинските специалисти, трябва да съдържа дата на последното одобрение на Кратката характеристика на лекарствения продукт.

„Тъй като кратките характеристики са обект на непрекъснати промени, включително и административни, и по-конкретно промяна на датата на последното одобрение, това изискване създава предпоставки за извършване на чести ревизии в рекламните материали, а именно промяна на датата на последното одобрение на кратката характеристика на съответния лекарствен продукт. Притежателят на разрешението за употреба уведомява Изпълнителната агенция по лекарствата за всяка ревизия на рекламните материали, която засяга посочената промяна“, се казва в мотивите към проекта. С него се премахва изискването за посочване на датата на последното одобрение на кратката характеристика на продукта, като това ще облекчи дейността както на притежателите на разрешение за употреба, така и на ИАЛ, смятат от МЗ. Рекламният материал щ се съдържа само актуалната информация от кратката характеристика на съответния лекарствен продукт.

В проекта за изменение се създава възможност рекламата на лекарства, предназначена за медицински специалисти, да се извършва и в интернет, при осигуряване на контрол за достъп само на медицинските специалисти от страна на притежателя на разрешението за употреба.

РАЙОННИЯТ СЪД В КЮСТЕНДИЛ НАЛОЖИ ШЕСТМЕСЕЧНА ПРОБАЦИЯ НА МЪЖ, ПРОЯВИЛ АГРЕСИЯ В СПЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ „Д-Р НИКОЛА ВАСИЛИЕВ“

Районният съд в Кюстендил одобри споразумение и наложи пробация за срок от шест месеца на мъж, държал се грубо и арогантно в Спешното отделение на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в града, като ударил шамар на медицинска сестра, информира Zdrave.net като се позова на „24 часа“.

35-годишният С. Живков, който не е осъждан досега, се призна за виновен в това, че на 6 ноември 2020 г. в Спешното отделение на кюстендилската болница е нахлул с викове в отделението, ругаел, буйствал, викал, псувал, държал се грубо и арогантно и ударил шамар на медицинска сестра. От съда отбелязват, че деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост.

Живков ще изтърпи наказание „пробация“, изразяващо се в следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца, с периодичност два пъти седмично, и „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от шест месеца.

НАЗНАЧИХА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЛИЦА ЗА АДМИНИСТРАТИВНО ПОДПОМАГАНЕ ДЕЙНОСТТА НА ЕКИПИТЕ, ОСЪЩЕСТВЯВАЩИ ГРАНИЧЕН ЗДРАВЕН КОНТРОЛ НА ГКПП-ГЮЕШЕВО И НА ГКПП-ОЛТОМАНЦИ

Регионалната здравна инспекция – Кюстендил назначи допълнително лица за административно подпомагане дейността на екипите, осъществяващи граничен здравен контрол и спазването на противоепидемичните мерки срещу COVID-19 на ГКПП-Гюешево и на ГКПП-Олтоманци, казаха от дирекцията. Те са назначени за периода на летния туристически сезон – до 30 септември, когато натовареността по граничните пунктове се увеличава, съобщи БНР

Одобрените са подбрани след интервю измежду десетки кандидатствали – с различни професии и ценз, като изискването е да имат поне завършено средно образование.Досега по един служител на РЗИ беше на смяна на ГКПП-Гюешево, а на ГКПП-Олтоманци месеци наред изобщо нямаше екипи на РЗИ. Те подпомагат дейността на органите на граничния здравен контрол на ГКПП по обезпечаване на непрекъснат денонощен режим на работа и изпълнение заповедите на министъра на здравеопазването по отношение прилагане на противоепидемичните мерки за неразпространение на COVID-19, вкл. вписване на данни по документацията, подпомагане дейността по издаване на предписания за карантиниране и др.

Ако е необходимо, ще бъдат привлечени още такива хора допълнително, казаха от РЗИ в Кюстендил.

КОЦ-ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ НУЖДАЕ ОТ 59 МЕДИЦИ И 1 МЛН. ЛЕВА ЗА СПЕШНИ РЕМОНТИ

Комплексният онкологичен център във Велико Търново се нуждае от 59 медици и един милион лева за спешни ремонти. Това е посочено в оздравителния план на лечебното заведение, внесен в Общинския съвет, съобщи БНР.

Онкологичният център във Велико Търново, който е вторият по големина в страната, се нуждае от 10 лекари и 49 медицински сестри за подобряване на диагностичната и лечебната дейност.

„Болницата се справя и със сегашния персонал, но той е на предела на силите си. Трудно се работи в момента. Ако имаме повече персонал, това ще се отрази и на качеството на работа, и на финансовите резултати“, посочи Йоана Ненкова, директор на Административно-стопанския блок на онкологичната болница.

От ръководството на общинското лечебно заведение посочват в оздравителния си план, че имат нужда от половин милион лева за ремонт на диагностичния център и още толкова пари за довършването на две операционни зали.

НОВ ПРОТЕСТ НА МЕДИЦИ ОТ УМБАЛСМ „ПИРОГОВ“

И тази сутрин медици от „Пирогов“ излязоха на протестират пред болницата, за да защитят уволнения директор проф. Аден Балтов и да поискат оставките на здравния министър и на управителя на Националната здравноосигурителна каса.

„Лекарите от “Пирогов” ще продължат да протестират, но от утре няма да бъдат пред болницата, за да не нарушават работния ритъм. Те се отказаха и от блокадата на бул. “Цар Борис III”. Мястото на новия протест все още се уточнява“, каза началникът на Първа клиника по ортопедична травматология проф. Диян Енчев. „Протестите ще бъдат изместени от „Пирогов“, видяхме, че никой не ни чува, че хората, от които зависи някакво решение, нищо не правят. Няма никакви постъпки за каквото и да е. Затова ние ще продължим да протестираме“, изтъкна още той.

Вчера Пациентски организации „Заедно с теб“ обявиха, че не подкрепят протестите на медици от спешната болница в защита на бившия вече директор на лечебното заведение. В съобщение до медиите от организациите посочиха, че когато има документирани нарушения за над 1 милион лева след направена проверка от Националната здравноосигурителна каса, е естествено изпълнителният директор на болницата да бъде сменен..

Мая Илиева: ПАНДЕМИЯТА УСКОРИ ИЗЛИЗАНЕТО НА МРЪСНИТЕ ТАЙНИ НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА

„Започват да излизат мръсните тайни на здравната система. Беше време да излязат. Пандемията ускори излизането на мръсните тайни на тази система. Виждаме, че вече и лекари започват да говорят за това, че тази система не работи. Тя най-накрая трябва да бъде не просто реформирана, а да бъде променена изцяло.“ Това коментира пред БНР Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти.

Болниците като търговски дружества трябва да генерират печалба. Започва да се говори за приходи и разходи, а не за това как се лекуват пациентите и най-вече дали се лекуват качествено. Оттук можем да говорим много и за клиничните пътеки. Клиничните пътеки се превръщат в персийски килими с тези фиктивни хоспитализации. И то се прави с една-единствена цел – да заработят хората, които работят в системата, своите заплати“, изтъкна Илиева в предаването „Преди всички“. По думите ѝ властта е съсредоточена в директорите на болниците и има дългогодишни болнични директори, които според нея си мислят „че тези болници са им едва ли не частна собственост, хората, които работят са роби, а те са робовладелците“.

“Парите отиват в една шепа хора, които се разпределят по върховете на тази система“, подчерта Мая Илиева. Протестът на „Пирогов“ в защита на отстранения директор проф. Асен Балтов според нея е „изключително неморален“. Тя отбеляза, че хората са излезли под натиск от началници, приближени на вече бившия шеф на болницата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари