Спасиха куче от сигурна смърт

0

На дъното на ямата вече имало мумифицирано друго четириного, което не е имало късмет някой да го чуе в изоставения строеж, пише 24 часа.

Акция по изваждането на паднало куче в опасна, дълбока и необезопасена около три метра шахта, е продължила повече от 2.5 часа в сряда от 20 до към 22.30 часа. Това научихме от спасителите от общинския приют за кучета в града, работили на светлината на фенерчета.

Според управителката на приюта Мария Маркова отвън пред тунела чакала пожарна кола с готовност да помогне със стълба, ако се наложи. Двама служители от приюта и двама доброволци обаче се справили сами с въжета.

Маркова е била спусната в шахтата, завързана през раменете с въже. Вътре успяла да завърже с друго въже вече почти умиращото куче, видимо домашно, порода вълчар. После са били изтеглени пак с въжета. В акцията е участвала и природозащитничката Мартина Минчева, която осигури снимките от спасителната акция..

Около 20 часа 5-6 момчета на около 15-16 години карали в тъмния тунел колелетата си. Много навътре чули стенанията на кучето и го видели на дъното на дълбоката почти 3 метра дупка. Веднага се обадили на тел 112. На място е пратена пожарна кола. Веднага е било съобщено и на управителката на приюта, която също сформирала екип.

„Почти 10 минути вървяхме навътре в тунела пеша. Дупки, камъни, паднали панели и необезопасени шахти имаше по целия път”, разказва Маркова. Водели ги тийнейджърите с колелетата.

На дъното на шахтата лежало вече съвсем без сили кучето. Вероятно е било там поне от седмица, защото било абсолютно обезводнено. До него лежало друго, куче, вече мъртво и мумифицирано. То не е имало същия късмет като вълчаря. Живото и мъртвото лежаха едно до друго

„Според мене то не очакваше вече някой да го спаси”, разказва Мария. Но като я видяло до себе си скочило и се опитало по нея да се изкачи и да се измъкне от дупката, после пак паднало.

Спасителите успели с въжета първо да изтеглят Маркова, а после и четириногото.

В момента то е в приюта край Шумен. „Литър вода изпи като го докарахме, каза Мария. Днес вече ядял от шепата й. „Първата ни работа ще е д-р Христомир Христов да провери дали е чипирано, после ще търсим стопаните му.”.

Според Маркова най-вероятно четириногото е било домашно, изгубило се е или е било прогонено и е паднало в ямата. То е мъжка немска овчарка.

Този недовършен тунел, както и съседния също недовършен 7-етажен Търговски дом са известни сред шуменци като „катакомбите”. Изоставените от соц. време строежи са изключително опасни. След трагедията, когато в Търговския дом през 2011-та беше убит 11-годишният Пресиян, там входовете бяха преградени с решетки.

Входът обаче към този дълъг тунел никога не е бил обезопасен. Там всеки ден влизат деца. Едни рисуват графити по бетонните стени, други карат велосипеди, трета търсят екстремни преживявания. За всички достъпът е свободен.

Ако общината не обезопаси този вход, съдбата на това четириного може да бъде последвана от паднало в шахтата дете, коментира Маркова. В тунела дори няма покритие на мобилните телефони и ако човек падне в подобна яма и е сам, измъкване няма.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари