Социолози: Задават се предсрочни избори

0
Добромир Живков и Кольо Колев смятат, че БСП ще използва мандата, за да извлече партийни дивиденти преди вота
Добромир Живков и Кольо Колев смятат, че БСП ще използва мандата, за да извлече партийни дивиденти преди вота Снимка: Bulgaria ON AIR / стоп кадър

Добромир Живков и Кольо Колев смятат, че БСП ще използва мандата, за да извлече партийни дивиденти преди вота

Президентът Румен Радев избра да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство на БСП. Припомняме, че това е четвъртият път, в който социалистите получават мандата от държавния глава.

"Имаше индикации, най-вече от посланията на политическите сили, че има шанс за развръзка, ако мандатът бъде даден на "Демократична България" или "Български възход". Миналата седмица спадна този тонус в търсенето на потенциално решение с участието на ДБ и заявената подкрепа от ГЕРБ. С "Български възход" сякаш също имаше шанс за редовно правителство, партията нямаше предпочитания с кого да преговаря", коментира социологът Добромир Живков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му субективното усещане за преживяване на кризата е спаднало като градус. Ако имахме тежка зима, обществото можеше по-лесно да приеме драстични политически компромиси, допусна гостът и добави, че ситуацията отива към икономическо и политическо успокояване.

"По-скоро отиваме директно към предсрочни избори. Ще имаме половин година без редовно правителство. Перспективата да имаме редовно правителство до местните избори изглежда все по-малко вероятна. БСП ще получи предимството за летящ старт в предизборната кампания, ако мандатът не бъде реализиран успешно. Ситуацията е по-скоро патова, но с вероятен изход към предсрочни избори", заяви Живков.

Той не очаква в следващите две години да имаме правителство със стабилно мнозинство. Социологът допуска, че наесен у нас ще има избори 2 в 1, а през 2024 г. още едни парламентарни избори.

"Контролираният и купен вот също ще се върнат на сцената. Когато се стигне до подобна ситуацията, в повечето случаи са застрашени малките партии и тези, които все още не са успели да конструират стабилно своя електорат - такива са "Продължаваме промяната" и "Български възход", посочи Живков.

Социологът Кольо Колев определи политическата ситуация с една дума - безнадеждност.

"Беше кристално ясно, че не е възможно да се състави работещо правителство, което да разчита на стабилно мнозинство. Мислех, че президентът ще изиграе друг ход, винаги досега той е давал мандата на третата партия. В случая очаквах, че ще го даде на ДПС. Тогава щеше да настане вой. В тази конфигурация в парламента не може да бъде съставено стабилно правителство", каза Колев.

Според него чрез мандата партиите опитват да покажат колко са диалогични и конструктивни, обаче другите са "нефелни, лоши и крадливи". Социологът очаква БСП да използва мандата за същото.

"Ще получат една седмица трибуна да обясняват колко са социални и как има грижа за хората и бизнеса. От друга страна им е прехвърлен горещият картоф. Ако тръгнат да формират нещо, ще загубят лице пред собствените си избиратели", смята Колев.

Той също очаква да се стигне до предсрочни парламентарни избори. И добави, че има възможност да се формира коалиция между БСП, ГЕРБ, ДПС и "Български възход", но всички тези партии ще понесат електорални щети, ако предприемат такъв ход.

"Партиите се мотаят като патета в калчища и се чудят над какво да се фокусират. До голяма степен нещата ще се решат от случващото се в света. Глобалната война чука на вратата. До голяма степен и действията на Радев са диктувани от тези съображения", изтъкна Колев.

Той не очаква "Спаси София" да получи сериозна електорална подкрепа, но отбеляза, че създаването на партията е тежък удар върху десницата за предстоящите местни избори. Живков определи "Спаси София" като технократски проект, при който започва зреене и има сериозна политическа амбиция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Няма страшно
    от това , че ще има нови избори ! Бойко ще пусне в оборот съдържанието на едно чекмедже и всенародната любов ще гласува с почит и уважение.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари