Ще има и трети щаб за борба с коронавируса

0
Бойко Борисов ще възложи на Николай Николов да сформира щаб от доброволци, които искат да помагат за борба с коронавируса у нас
Бойко Борисов ще възложи на Николай Николов да сформира щаб от доброволци, които искат да помагат за борба с коронавируса у нас

Премиерът Бойко Борисов ще възложи на шефа на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност" Николай Николов да сформира щаб от доброволци, които искат да помагат за борба с коронавируса у нас. Това съобщи самият той на пресконференция.

По думите му и в момента имаме 3000 доброволци по линия на противопожарната безопасност, но и по региони ще се събират телефони на лица, които искат да помагат, пише Сега.

Николов посочи, че в момента имаме 3260 доброволци от 233 общини, които са обучени и екипирани за действия при пожари и бедствия. Те се занимават с приемане и предаване на сигнали от по-възрастни хора, с подкрепа на КПП. По думите на Борисов ще се мобилизират и курсантите, които не учат, за да помагат при работата на КПП.

Утре ще има среща на вицепремиера Томислав Дончев със сдружението на общините, на което ще се обсъди как точно да се включат желаещите да помогнат. Като най-голяма нужда от подкрепа се очертават три направления - подкрепа на лечебните заведения, на социалните служби и РЗИ вкл. контрол на карантината, и подкрепа на службите за реда граничните пунктове, областните пунктове и др.

"Първата единствена най-важна грижа това е животът и здравето на хората. Затова възложих на Щаба и МЗ да прегледат още веднъж всички лекари, лаборанти, шофьори, РЗИ и всички, които са имали досег с коронавирус, да няма нито един пропуснат човек относно допълнителното възнаграждение от 1000 лв.", посочи още Борисов.

Ако има пропуснат човек за парите, ще има наказания, закани се той.

"Сега основен въпрос е колко ще продължи кризата - светът има пари за около три месеца, а ако продължи повече - 6 или 9 месеца, вече нямаме отговор как да разположим парите във времето. Затова говорихме със синдикатите и се разбрахме, че е важно да има пари за хората на първата линия", посочи още той и добави, че можем да теглим нов дълг, но на този етап не му иска да задлъжняват поколенията след нас

По думите му резервът в сребърния фонд и фонд АЕЦ не трябва да спада под 5 млрд. лв. Относно идеята да се тестват по 20 000 човека на ден, Борисов обяви, че това ще струва 10 милиона лева.

"Църквата е Божа работа, на църквата в работата не се меся. Говорил съм с всички владики да спазват мерките. Те са много интелигенти нашите владици и попове, прекрасно разбират кое може да разнесе зарази. И да ми разпореди щабът, няма да го изпълня", коментира той по повод питането дали ще разпореди по-строги мерки около Великден.

"Аз разчитам на по-младите - да въздействат на родителите си и да им кажат: "Стой си вкъщи 2-3 седмици, ще ти донасям всичко, за да имам после баба и дядо". Разчитам на чувството за самосъхранение. Много е важно самосъзнанието. Моята секретарка е възрастна, пуснал съм я, не идва на работа", каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари