Шефът на "Български пощи": Всички сили са впрегнати във възстановяване на услугите

0
Основна цел на новото ръководство е финансовата стабилност на дружеството
Основна цел на новото ръководство е финансовата стабилност на дружеството Снимка: БНТ

Вицепремиерът Калина Константинова е заръчала пълен набор от възможни проверки на държавни институции към "Български пощи" още с встъпването си като принципал

Това заяви в студиото на "Говори сега" по БНТ новият изпълнителен директор на пощите Богдан Теофанидис.

От встъпването в длъжност на новото ръководство, по всевъзможни канали постъпва информация, като всяко нещо ще се повери и ще се вземат мерки по най-бързия начин, увери Теофанидис. Той изказа благодарност към служителите на пощите, които продължиха работа въпреки проблемите.

"Припознах се в мисията да реанимираме "Български пощи". Искам да благодаря на тези хора, които работят въпреки това изключително ниско заплащане с каузата за "Български пощи". Това не е просто един пазарен оператор, това е един безценен държавен капитал и институция", подчерта Богдан Теофанидис.

Основна цел на новото ръководство е финансовата стабилност на дружеството.

"Първото плащане, което аз ще разпоредя, е да възстановим онези 30%, които дължим на служителите си. Оттам насетне при първа възможност, когато идват приходи, те ще бъдат насочени към кредиторите и служителите"

Дружеството от години е много недофинансирано, заяви още Богдан Теофанидис. Между 2011 и 2020 г. правителството се е разплащало за универсалната пощенска услуга с две години закъснение. Едва от началото на 2020 г започва да работи механизъм, по който правителството плаща авансово на пощите. Всичко дължимо до този момент обаче е разсрочено за плащане в продължение на 5 години - до 2025 г.

Всички сили в са впрегнати в това да се установи фактологията около кибератаката срещу "Български пощи" и да се възстановят услугите за обществото. Изпълнителният директор не се ангажира с мнение относно това кой стои зад атаката, но уточни, че се доверява на експертите ни.

"Мисля, че тази хакерска атака като време е избрана да внесе максимално напрежение в обществото - точно покрай великденските добавки, уязвявайки една от най-уязвимите групи - пенсионерите. Достигна до мен и че самата реакция в БП може би не е била най-добрата, имало е някакво забавяне", каза Теофанидис.

Той обясни защо и през следващия месец пенсиите ще се изплащат на хартия.

"Първият ден на ръководството не приключи, докато не се уверихме, че няма никакъв друг вариант. Или за цялата страна трябва да бъде на хартия, или за цялата страна трябва да бъде електронно", обясни той.

Призова клиентите да не се струпват сутрин и в първия ден от изплащането на пенсиите и да разпределят времето си през деня, за да не се получава излишно напрежение.

Планът за възстановяване предвижда основна дигитализация на "Български пощи" - ремонт на станции, енергийна ефективност, оборудване, сървърни системи, нов софтуер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари