Шедьоври на Моцарт ще звучат в Русе тази вечер

1
Максим Ешкенази и Георги Черкин на русенска сцена ще представят  „Моцарт – любими шедьоври“
Максим Ешкенази и Георги Черкин на русенска сцена ще представят „Моцарт – любими шедьоври“ Видео: TVN

Някои от най-добрите произведения на Моцарт могат да чуят любителите на музиката в Русе тази вечер.

Концертът под надслов „Моцарт – любими шедьоври“, ще бъде представен в зала „Филхармония“ от Русенска филхармония с диригент Максим Ешкенази и солист Георги Черкинпиано. Началото е в 19 часа. В програмата ще прозвучат Увертюра към операта „Дон Жуан“, Концерт за пиано и оркестър № 21, втора част от Симфония № 1, първа част от Концерт за пиано и оркестър № 9, първа част от Симфония № 25, първа част от Концерт за пиано и оркестър № 21, Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“, Марш „Alla Turka“ и трета част от Соната за пиано № 11, сподели TVN.

Максим Ешкенази често е наричан от световната преса „талантлив и ангажиращ“, „харизматичен и вълнуващ“, „енергичен и интелигентен“, „диригент, който води оркестъра с пълна увереност и внимание“. И това са само някои от определенията, използвани от медиите, в опита им да опишат неговия музикален и артистичен талант. Определян като изгряваща звезда в съвременното поколение млади диригенти, той се стреми да привлече все по-многобройна публика в концертните зали и да популяризира ценностите на оркестровата музика.

През последните години Георги Черкин се занимава активно с композиране и оркестрация, като неговата основна целе да обогати известни клавирни произведения с разнообразните темброви палитри на симфоничния звук. Има завършени транскрипции за пиано и оркестър на „Лунната соната“от Бетовен, „Годишните времена“ на Чайковски, “Вариации на тема от Паганини” от Брамс и много други. Основната творческа идея е партията на пианото да бъде запазена в оригинал, а оркестърът да подчертае различните емоционални нюанси, което правитворбите по-въздействащи за публиката. Някои от тези произведения вече се изпълняват с голям успех в зали като „Гевандхаус” – Лайпциг, Камерна зала на Берлинската филхармония, „Тонхале” в Цюрих, „Домана музиката” в Москва и много други.

Билети за концерта може да купите онлайн от сайта на ФКЦ или от билетни център на комплекса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари