Семизовата къща в Русе се нуждае от спешен ремонт

1
Ремонтът обаче може да започне едва в края на 2018-a година
Ремонтът обаче може да започне едва в края на 2018-a година Видео: БНТ

Семизовата къща в Русе, която е паметник на културата, е затворена и чака ремонт, който обаче може да започне едва в края на 2018-a година.

Домът на един от най-влиятелните банкери в края на 19-и век у нас днес е с деформирани основи, напукани стени и тавани, информира БНТ.

Семизовата къща е построена през 1892 г. в централната част на Русе за дом на банкера и общественик Стефан Симеонов. За целта е ангажиран и австрийският архитект Лудвиг Майер. В момента къщата е общинска собственост. Тя обаче е в окаяно състояние.

Димитър Наков – зам.-кмет на община Русе по устройство на територията: „Наблюдават се деформационни процеси на основите. Вследствие на това са напукани част от носещите стени и част от таваните.“

Деформациите са довели и до течове, които са увредили допълнително цялата сграда.

Димитър Наков – зам.-кмет на община Русе по устройство на територията: „На базата на това имаме предписания за мероприятията, които следва да се извършат там. Успоредно с това са направени и прединвестиционните проучвания, които са задължителни по закона за културното наследство. Предстои възлагането на изготвяне на технически проект за реставрация и реконструкция на самата сграда.

Очаква се реконструкцията на Семизовата къща да започне едва към края на 2018-а година.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари