Семейство осъди България в Страсбург за 75 хиляди евро

1
Държавата е предложила едва 24 лв. обезщетение за апартамент в София
Държавата е предложила едва 24 лв. обезщетение за апартамент в София Снимка: GettyImages

Семейство осъди България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург заради абсурдно ниско обезщетение за реституирано жилище.

Българската държава е задължена да плати 75 хил. евро обезщетение на семейство Стефанови, тъй като се е престорила, че не знае каква е цената на недвижимите имоти у нас, пише Вестник СЕГА.

За апартамент от 144 кв. м в София, отнет на семейството през 2004 г. по Закона за реституцията, държавата предложила да плати компенсация от 24 лв. (12 евро), защото струвал толкова през 1990 г., когато им го продала. Това била сумата, която се получила след хиперинфлацията и деноминацията на лева.

Когато Стефанови завели дело в ЕСПЧ през 2012 г., държавата започнала да осъзнава, че ще го изгуби, и през 2016 г. предложила да се поправи, като завишила сумата на 42 хил. евро. Потърпевшите обаче представили експертна оценка на цените на имотите в този район, която показвала средна цена от 1000 евро на кв.м, което означава цена от 144 хил. евро.

Съдът в Страсбург постановява, че България трябва да плати на семейството компенсация от 75 хил. евро, но не обяснява как стига до тази сума.

В четвъртък от прокуратурата съобщиха, че България не попада в класацията на водещите държави, както по брой подадени жалби, така и по брой постановени осъдителни решения за нарушения на Конвенцията за защита на правата на човека.

В момента срещу страната ни в съда в Страсбург има висящи 723 жалби, като по този показател тя се нарежда на 15-о място в класацията. Водещо място с най-голям брой дела в ЕСПЧ за 2016 г. заемат Украйна (22.8%), Турция (15.8%), Унгария (11.2%), Русия (9.8%), Румъния (9.3%), Италия (7.8%).

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари