Селски кмет: Държавата дезертира от малките населени места

0
Общинските бюджети се насочват основно към градовете, а малките села са оставени на произвола на съдбата
Общинските бюджети се насочват основно към градовете, а малките села са оставени на произвола на съдбата

Според него държавата трябва да промени политиката си към малките населени места и да им осигури целево финансиране, а на селските кметове да даде повече правомощия.

Със своите 1300 жители Царев брод е едно от най-големите села в Шуменско. То е и сред най-емблематичните села в региона, тъй като в него живеят много етноси - българи, татари, руснаци, немци, турци, банатски преселници. Жителите на Царев брод обаче не могат да решават сами проблемите си, защото зависят изцяло от общинско финансиране, казва кметът Стефан Живков

На практика общинските бюджети се насочват основно към градовете, а малките села са оставени на произвола на съдбата, коментира кметът на Царев брод. Той дава пример с лошото състояние на инфраструктурата в селото.

Селото обаче не разполага с такива средства и ремонтите започват тогава, когато се отпуснат пари от общината. Затова Стефан Живков настоява да се разработи механизъм за целево финансиране на малките населени места. Той иска и повече правомощия за селските кметове. 

Селските кметове трябва да могат самостоятелно да вземат решения, защото са всеки ден сред своите избиратели и изпълняват всякакви функции, обяснява кметът с 22 –годишен опит

Стефан Живков, който вече шести мандат е на кметския стол, ще бъде издигнат за нов, седми мандат на предстоящите избори. За изминалите 22 години кметът на Царев брод извоюва редица придобивки за своите съграждани – тук още преди 10 години беше създаден социален патронаж за възрастните хора, местното училище е сред най-добре поддържаните в региона, в селото беше запазена специализираната психиатрична болница, в която работят около 80 души.

За следващия мандат Стефан Живков си поставя като приоритет запазването на детската градини и училището в Царев брод и ремонтиране на читалището, което догодина ще чества 100-годишен юбилей.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари