Защо село Николово е ощетено във финансирането от Община Русе?

1
Златан Ванев смята, че Общинският съвет би могъл да се съобрази с реално живеещите хора в селото, за да получи повече средства
Златан Ванев смята, че Общинският съвет би могъл да се съобрази с реално живеещите хора в селото, за да получи повече средства Снимка: Кадър БНТ

Златан Ванев смята, че Общинският съвет би могъл да се съобрази с реално живеещите хора в селото, за да получи повече средства

В повечето села, които са в непосредствена близост до големите градове, живеят хора без постоянен адрес. Те имат имоти или вили, но не са регистрирани в малките населени места. Оказва се обаче, че това създава сериозен проблем за финансирането им от общините.

Село Николово е само на 5 км от Русе. През последните години много граждани предпочитат да живеят постоянно там или в близките вилни зони, но не са си сменили адресната регистрация. Йорданка Кюпелиева е регистрирана в Русе, защото детето ѝ е ученик в града.

"Нашето училище никой не предпочита. Това е основното - всички млади предпочитат в Русе да им учат децата", коментира пред БНТ Йорданка Кюпелиева.

В момента в Николово са обитаеми 1900 къщи и 800 вили.

"В село Николово, по данни на ГРАО, има 2700 човека с постоянен адрес и около 3200 – 3300 човека, които са с настоящ адрес. Това пречи, когато става дума за финансиране от Община Русе, защото ние на базата на адресната регистрация получаваме субсидиите за малките населени места", каза Златан Ваневкмет на Николово.

По този начин селото е ощетено и вместо да получи двойно повече средства, са му отпуснати едва 31 000 лв. Те са били използвани за ремонт на централния площад, който обаче е струвал три пъти повече и се наложило да търсят спонсори.

"Средствата трябва да се отпускат така, че наистина да можем да направим нещо. Главната ни улица, имаме много обществени места, които трябва да се направят, имаме здравна служба, в която предстои ремонт да се направи, имаме църквичка, която ще трябва да се съхрани. Нуждаем се от ремонт на детски площадки", каза Златан Ванев.

Пари са необходими и за пътната инфраструктура, която е над 50 км, а главната улица се руши от интензивния трафик.

"Когато нещо се случи на "Дунав мост", целият пътникопоток се насочва през Николово - тирове, автомобили", допълни кметът Ванев.

Решението на проблема, според Ванев, е при отпускането на средствата за ремонт на пътната инфраструктура да се взема предвид не броя на населението, а дължината на пътищата. А за финансирането по общинската програма за подпомагане на малките населени места Ванев смята, че Общинският съвет би могъл да се съобрази с реално живеещите хора в селото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Отвратен
    Николово, Мартен, Сандрово, Пиргово и Басарбово трябва да станат квартали на Русе. Пък нека си имат кметове. Плачете, че много русенци имали вили по селата, а не били регистрирани там, а пътищата до тези вили как са? Кой ремонтира пътя за Батмиш, покрай танкодрума? Хората събираха пари за запълване на дупки.
  • 8
    2
    Бончева
    Подкрепяме становището на Кмета, г-н Златан Ванев! Видимо, той се старае да направи и поддържа инфраструктурата на селото, но тези средства са крайно недостатъчни, да не кажем смешно малко! Всичко, което направи е видимо и хубаво! Желаем му успех!
  • 7
    1
    Вероятно
    Многодетният си отмъщава. Нали новата булка е ВИП селянка.В Низофо се строи обаче яко.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари