Селфи над Марс!

0

Марсоходът Curiosity Rover направи още едно селфи на фона на повърхността на Марс.

Това е четвъртата снимка, направена „собственоръчно”, откакто марсоходът кръстосва близката до Земята планета Марс. Този път тя е била заснета на фона на изключително стръмните и живописни склонове на дюните, наречени „Дюните Намиб” – обявени в официалния профил на НАСА в Twitter, относно научната мисия.

„Не мога да чакам, за да споделя с Вас резултатите от изследванията на дюните Намиб, но първо нека да си направя селфи.” – е написано в официалното изявление „от името” на подвижния приемник.

За да бъде създадена фотографията са използвани 57 снимки, направени на 19 януари. Това е точно 1228 ден от престоя на Кюриосити на Марс. Камерата на марсохода е била поставена върху клавиатурата на устройството (точното име на устройството е точно марсианска ръчна камера или на английски Mars Hand Lens Imager, което е разположено в края на ръката на робота). Мисията на „Марс Science Laboratory“ започва на 26 ноември 2011 година. На 6 август 2012 г. марсоходът Curiosity извършва меко кацане на повърхността на четвъртата планета, в района на кратера Гейл.

На 24 януари НАСА обяви, че марсоходът Curiosity Rover започва да изучава дюните на Марс или така наречената Червена планета. Учените са особено заинтересовани от размера на пясъчните частици, носени от вятъра в тънката марсианска атмосфера. В момента Curiosity Rover се намира на по-ниските склонове на планината Sharp, която е само една от местните пясъчни райони. Възвишението Sharp (официално наречено планината Eolida) – това е централният връх на кратера Гейл, чиято височина достига около 5,5 километра.

Curiosity Rover е третият марсоход, който започва своята мисия в НАСА и е част от мисията „Mars Science Laboratory”. Първото селфи на марсохода е направено през 2014 г., по повод отбелязването на първата година на Марс, която трае точно 687 дни.

Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

Източник: ДЕЛО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари