САЩ изпращат бронирани подкрепления в Сирия за охрана на петролните находища

0
Това ще означава и частично обръщане на курса към свиване на американското военно присъствие в Сирия, обявен от президента Доналд Тръмп
Това ще означава и частично обръщане на курса към свиване на американското военно присъствие в Сирия, обявен от президента Доналд Тръмп

САЩ ще изпратят бронирани подкрепления в Източна Сирия, за да засилят защитата от възможни атаки на джихадистите от "Ислямска държава" срещу петролните находища, контролирани от подкрепяните от Вашингтон сирийски кюрди.

Това заяви днес в Брюксел американският министър на отбраната Марк Еспър, цитиран от Асошиейтед прес.

Еспър нарече тези допълнителни сили "механизирани", което най-общо означава, че те ще включват танкове и други бойни машини, като БТР-и "Брадли". Това ще придаде ново измерение на американското военно присъствие, което досега бе съставено главно от части за спецоперации, които не бяха въоръжени с танкове или друга бронирана техника, посочва АП.

Това ще означава и частично обръщане на курса към свиване на американското военно присъствие в Сирия, обявен от президента Доналд Тръмп, който нареди по-рано този месец изтеглянето на почти всички 1000 американски войници, които помагаха на сирийските кюрдски сили в борбата срещу ИДИЛ. Изтеглянето на тези войски обаче продължава въпреки обявеното днес от Еспър изпращане на подкрепления в този петролодобивен сирийски район.

Самият шеф на Пентагона не спомена за какво количество подкрепления става дума. То може да достигне неколкостотин войници, като се има предвид, че нуждаещите се от много гориво танкове и други бронирани машини зависят от значителни доставки и от наличие на помощна логистична група, отбелязва АП.

Запитан за променящата се американска стратегия, на днешната си пресконференция в Брюксел, където заседаваха военните министри от НАТО, Марк Еспър каза, че мисията на САЩ винаги е била да се предотврати възраждането на Ислямска държава. "Тази мисия остава непроменена", подчерта той, като добави, че не може да се допусне ИДИЛ отново да заплашва петролните находища.

Коментирайки предложението на Германия за международна мироопазваща операция в североизточна Сирия, Еспър, цитиран от ТАСС, заяви: "Искам да кажа пределно ясно, че САЩ не разглеждат възможността за участие на свои сухопътни сили в каквато и да било международна операция. Но ние поддържаме инициативите на европейските страни от НАТО".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари