Пентагонът: Ударихме най-милото на "Ислямска държава"

0
Водените от САЩ въздушни удари в Сирия причиниха значителни щети
Водените от САЩ въздушни удари в Сирия причиниха значителни щети

Водените от САЩ въздушни удари в Сирия причиниха значителни щети на способността на Ислямска държава да се финансира.

Това обяви официално Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

"Ударите напоследък са съсредоточени върху петролните съоръжения в региона Деир аз Зур, които по неофициални данни осигурява две трети от петролните приходи на Ислямска държава", заяви говорителят на Пентагона полковник Стив Уоръ, пише Блиц.

"Според нас чрез прекъсване на петролните доставки бихме могли да ускорим унищожаването на ИДИЛ", каза Уорън. Той припомни, че първият удар на коалицията е бил по петролното находище Омар на 21 октомври и оттогава действията са засилени.

Говорителят на Пентагона уточни, че целта не е да бъдат разрушени напълно петролните съоръжения, а да бъдат затворени за по-дълъг период.

САЩ съвместно с Франция планират да увеличат интензивността на въздушните си удари по позициите на „Ислямска държава“. Това съобщи пред журналисти и съветникът на президента на САЩ Барак Обама по въпросите на сигурността Бен Роудс. 

Роудс отбеляза, че ударите ще бъдат нанасяни по „болезнените точки на джихадистите в Сирия и Ирак. Той също така съобщи, че „Ислямска държава“ възнамерява да нанесе терористични атаки срещу всички членове на международната коалиция срещу нея, но САЩ не разполагат с данни за пряка заплаха за националната им сигурност.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари