Сърбия ще произвежда втори вид ваксина - китайската Sinopharm

1
Така съседката ни ще стане първата държава на Балканите, която произвежда два вида ваксини
Така съседката ни ще стане първата държава на Балканите, която произвежда два вида ваксини Снимка: Khalil Mazraawi | AFP | Getty Images

По време на бизнес посещението си в Обединените арабски емирства сръбският президент Александър Вучич е постигнал договорка да се организира съвместно на китайската ваксина Sinopharm в западната ни съседка.

Арабите ще започнат да произвеждат препарата през април и след това ще изпратят главния си китайски консултант в Белград, за да организира производството в Сърбия, съобщава агенция Beta, цитирана от Агенция Фокус.

Първо ще я опаковаме и след това ще произвеждаме самата ваксина. Ще можем да я продаваме на съседни страни поне на себестойност, защото няма смисъл да се лекува само Сърбия, ако този проблем не бъде решен в региона“, каза Александър Вучич.

Така Сърбия ще стане първата държава на Балканите, която произвежда два вида ваксини. По-рано беше постигнато споразумение с руснаците за производството на „Спутник V“, което ще започне на 20 май.

До края на март ще бъде подписано споразумение с руските партньори за трансфер на технологии“, заяви министър Ненад Попович, който контролира иновациите в сръбското правителство. До 16 април малки количества от ваксинното вещество ще влязат в страната, след което ще бъде пусната пробна партида. След проверка на качеството на партидата в Русия, производството на значителни количества ваксина ще започне до 20 май.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари