Испания призна паспорта на Косово, но не и независимостта на страната

2
Досега испанските власти отказваха влизане на притежатели на косовски паспорти
Досега испанските власти отказваха влизане на притежатели на косовски паспорти

Досега испанските власти отказваха влизане на притежатели на косовски паспорти

Мадрид признава паспорта на Косово, след като на 1 януари влезе в сила дългоочакваната визова либерализация на Европейския съюз, която позволява на косовските граждани да пътуват в европейската зона без визи, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Новият режим позволява на косоварите да влизат в Шенгенската зона без визи за период до 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период. Досега Испания беше единственият член на ЕС, който отказваше да признае независимостта на малката страна и също така отказваше влизане на притежатели на косовски паспорти, дори ако те са получили шенгенска виза.

"Позицията на Испания не се е променила. Все още не признаваме суверенитета или независимостта на Прищина, защото не признаваме едностранни декларации за независимост", заяви испанският външен министър Хосе Мануел Албарес.

Испанското правителство отдавна се бори със собствените си движения за независимост в Каталуния и Страната на баските. Тя е една от петте държави от ЕС, които не признават балканската държава, обявила независимост от Сърбия през 2008 г. Останалите са Кипър, Гърция, Румъния и Словакия. Албарес обаче подчерта, че Мадрид "никога няма да бъде пречка за диалога между Белград и Прищина".

В събота заместник министър-председателят на Косово Бесник Бислими приветства признаването от Мадрид на косовските паспорти и написа във Facebook: "Добрите новини продължават за нашите граждани и нашата страна".

Косово, което има население от около 1,8 млн. души, беше последната от шестте държави от Западните Балкани, която получи безвизов режим. Преди това косовските граждани имаха право да посещават само 14 държави по света без виза. Този ход на ЕС се възприема в Прищина като още една стъпка към пълното признаване и като стимул за амбициите на страната за присъединяване към Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    За Испанците
    Испанците излязоха по добри съседи на Сърбите от колкото Българите.Нищо че са на 2600 км. от Белград.Косово си е изконно сръбско.След превземането от турците се обръща всичко на Косовско поле.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари