Самосвал да натовариш от тая градушка!

4
Хората по селата в Русенска област не помнят такова бедствие
Хората по селата в Русенска област не помнят такова бедствие Видео: БГНЕС

Градушката с големината на орех, която падна снощи, е нанесла сериозни поражения в Русенска област.

Ледените късове, придружени от силна буря, оставиха 30 населени места без ток. На много места има скъсани жици и паднали далекопроводи, а по пътищата – паднали дървета.

Унищожена е голяма част от селскостопанската продукция в градините и нивите, а хората от селата разказват, че не помнят такова бедствие, предаде БГНЕС.

Най-сериозно е положението в община Иваново, към която е село Тръстеник. Всички къщи са пострадали, със счупени прозорци, паднали керемиди и съсипани градини. От сутринта хората метяха улиците от стъклата и листата и коментираха, че всички плодове и зеленчуци са по земята. Разказват, че градушката е била доста едра, а в дворовете все още има останали парчета.

Баба Павлина, която има два счупени прозореца, намира хубавото в нещастието - че е успяла да направи зимнината, преди да бъде унищожена градината й. Гроздето обаче, което още не било узряло, вече го няма. Съседката й Мариела все още има в градината ледени късове, които й напомнят за преживения ужас. „Преди години е имало градушка, но такава, да няма и по дърветата листа, не се е случвало. Такова нещо не е било - всичко да бъде унищожено и да няма нищо останало. Всичко е по земята“, казва момичето.

Зюлкяр Мурат от сутринта рине ледените късове от двора си. Казва, че е на 69 години и не помни такова чудо. „Това е Божа работа, срещу него не можеш да излезеш. В сенчестите места самосвал да натовариш от тая градушка, споделя мъжът.

Областният управител Галин Григоров и заместникът му Валентин Колев започнаха обиколка на най-пострадалите райони. Екипите на „Пожарна безопасност“, „Енерго про“ и Агенция „Пътна инфраструктура“ работят за възстановяване на електрозахранването и разчистването на пътищата в региона от многобройните паднали дървета. Заради бурята е нарушено движението на влакове по жп линията Русе-Иваново, поради което пътниците се превозват с автобуси.

В Русе също има нанесени поражения – едно дърво е паднало върху автомобил, а друго – върху къща. За щастие няма пострадали хора. Бурният вятър е съборил много листа, които са запушили отводнителните шахти, превръщайки улиците в града в реки. От сутринта аварийните екипи работят по отпушването на каналите.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари