Застрахователите удължават срока за пострадалите от бурята в Русе

1
Срокът за подаване на заявления е удължен от 7 дни на безсрочен
Срокът за подаване на заявления е удължен от 7 дни на безсрочен

Срокът за подаване на заявления е удължен от 7 дни на безсрочен

Граждани и фирми, пострадали от адската буря в понеделник, започнаха вече да търсят застрахователите, за да получат обезщетение за повреденото си имущество и земи. Само за два дни в русенския клон на „Булстрад” са подадени над 50 заявления за щети по сгради и домашно имущество, пише БРЯГ.

"Има и много пострадали коли. „Само напълно „удавените” автомобили при нас са 7", казаха от „Булстрад”. Безвъзвратно пострадали с тотал щета са и коли, които уж са били прибрани на сигурно в подземни гаражи.

„След отичането на водата от подземния гараж на сградата на РИОСВ извадиха цял камион с листа, а ледът отдолу още не беше се стопил”, казаха служебни лица, които са били на оглед там.

"Заради чрезвичайната обстановка срокът за подаване на заявления е удължен от 7 дни на безсрочен", информираха от ДЗИ. А гражданите и фирмите могат да подават заявленията си както на място, така и онлайн.

Не е необходимо пострадалите частни и юридически лица да представят документ за бедствието от НИМХ, тъй като пораженията са публично известни и нямат нужда от доказване, изрично подчертаха от застрахователните компании.

В Русе обаче 15 души вече са поискали такъв документ, а той струва 60 лв. без ДДС, ако бъде издаден експресно, и 50 лв за седмица.

„Затова гражданите и юридическите лица добре да проучат дали изобщо такъв документ им е необходим за доказване на щети и дали застрахователите им го искат“, поясни  експертът от Метеорологична обсерватория - Русе към Националния институт по метеорология и хидрология ас. д-р Емил Иванов.

Пострадаха важни обществени сгради

Равносметката след мощните дъжд, вятър и градушка са отнесени части от покриви на важни обществени сгради в Русе. Част от покривите на Регионалната библиотека и Онкологичния център са разрушени. Протекла е и Художествената галерия.

Градът възстановява нормалния си живот, големите улици са разчистени, продължава преместването на паднали дървета от по-малките пресечки и междублоковите пространства. Но ремонтите по засегнатите сгради тепърва предстоят. Щетите от ураганния вятър по покрива на библиотеката са само над частта, където е хранилището. Направен е оглед от специалисти и застрахователи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    селянин
    бре ти да видиш
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари