Съдиите избират днес кого да пратят в Конституционния съд

0
Магистрати се опасяват, че вотът е предрешен
Магистрати се опасяват, че вотът е предрешен Снимка: БГНЕС

Магистрати се опасяват, че вотът е предрешен

Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд избира днес с кого да попълни квотата на съдиите в Конституционния съд. Събранието започва в 9.30 ч. и ще се излъчва онлайн на сайтовете на двете съдилища. Съдии обаче се опасяват, че изборът е предрешен в полза на Ваня Анчева, която е една от четирите кандидатки, пише в."Сега".

ВАС и ВКС по неписано споразумение се редуват в излъчването на конституционен съдия. И тази година е ред на представител на ВАС да влезе в КС. Номинирани са четирима съдии - Ваня Анчева, Йовка Дражева, Севдалина Червенкова и Соня Янкулова. И четирите са завършили СУ и са магистрати от кариерата. Янкулова е оценявана от свои колеги като най-добрият административен съдия в България, който заслужава да отиде в КС. Тя обаче едва ли има шанс да се пребори за поста, тъй като е част от малцинството в съда. През 2017 г. Янкулова беше конкурент на Георги Чолаков за председател на ВАС, но Висшият съдебен съвет отхвърли кандидатурата ѝ въпреки безупречното ѝ представяне. "Сега" научи, че председателят на ВАС Георги Чолаков, както и и.д. шефката на ВКС Дария Проданова (тя замества Лозан Панов, който е в неплатен отпуск заради президентската кампания) упорито лобират за Анчева, като кампанията им на моменти е била дори агресивна.

Имената им ще бъдат подредени по азбучен ред в бюлетината. Вотът е таен. За да бъде избран кандидатът, той трябва да получи гласовете на повече от половината от присъстващите членове на общото събрание. Ако никой не е получил необходимото мнозинство, има балотаж между първите двама.

В Избирателната комисия по избора влизат трима представители на ВКС и двама на ВАС.

Ротацията в КС е такава, че на всеки 3 години изтича 9-годишният мандат на четирима от дванадесетте съдии. Досега това се случваше по едно и също време. Преди 9 години обаче държавният глава Росен Плевнелиев осуети клетвата на избраната от парламента Венета Марковска. Депутатите запълниха квотата си едва на следващата година. Затова и сега изтичат мандатите само на трима конституционни съдии, а президентът, ВКС и ВАС и Народното събрание трябва да посочат новите членове на КС. Румен Радев вече определи Янаки Стоилов. Парламентът очевидно няма как да спази срока и да запълни квотата си до 15 ноември. Това обаче не е проблем за кворума в КС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари