Съдебна сага с русенска фирма запорира сметките на великотърновския университет

0
Без заплати за преподавателите и стипендии за студентите заради дълг от 80 000 лева
Без заплати за преподавателите и стипендии за студентите заради дълг от 80 000 лева

Преподавателите от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ са пред риск да не вземат заплати за коледните и новогодишните празници, а студентите – да останат без стипендии, съобщи Times.bg.

За това в подробен пост във Фейсбук съобщи вчера късно доц. Светлозар Влайков, заместник- декан по учебната част в Православния богословски факултет. Липсата на пари се дължи на запорираните сметки на университета от фирма, която в предишния ректорски мандат е изпълнявала строителни ремонти, на която ВУЗ-ът не се е издължил. До вчера не са изплатени аванси на работещите във висшето училище, алармира доц. Влайков и изтъква причините за това.

Ето какво написа доц. Влайков в социалната мрежа:

Предполагам, че много от колегите са неприятно изненадани от факта, че не са получили аванс. Ето каква или по-скоро КОИ са причината за това. От няколко дена сметките на Университета са запорирани от една фирма от обръча на ВМРО, извършвала ремонтни дейности (с много лошо качество впрочем) по време на управлението на предишното ръководство. Най-изявени представители на което са един депутат (който не си е мръднал пръста за Университета), един зам.-министър, на когото му бягат затворниците, и който се е изхитрил да работи на 3 места едновременно (т.е. 24 ч. в денонощието) и един бивш „много успешен“ ректор (агент на ДС). Та тази несвета троИца чрез фирмата на един „гений“, който за 4 год. е ставал 4 пъти доктор на науките и няколко пъти професор, естествено и той от МВРО, е причината да не си получим парите. От три години тези хора водят война срещу всички работещи във ВТУ с такива подли милиционерски хватки като доноси, запори и т.н. Питам колегите, симпатизиращи на управляващата партия: „Кефят ли ви тези коалиционни партньори, които ви оставиха без пари?“. Питам приятелите ми от същата партия: „Докога ще търпите тая огромна смърдяща торба с боклук, която ви виси на врата със страшна сила, и от която от време на време отвръщате гнусливо глава (скандала с паспортите, раздаването на пари за храна в армията без обществ. поръчка и мн. други)?“. Тежи ви като камък и тя ще ви потопи, да знаете! А иначе тези „герои“ ще си вземат огромните коледни бонуси като държавна администрация с чиста съвест!“

За кризисната ситуация, която генерира напрежение във ВУЗ-а, потвърди и ректорът проф. Христо Бонджолов. „Търсим възможности да не допуснем това, търсим средства, за да платим заплатите. Ще мислим как да се справим, тъй като има запор на сметките на ВТУ. От първия ден от мандата ми не сме спирали да търсим пари за университета. Атаките идват от група хора от предишното ръководство, които правят това на гърба на университета в навечерието на изборите! (ректорските, б.а.)“

Минути след обвиненията на Влайков към ВМРО, във Фейсбук реагира и доц. Милен Михов, великотърновски депутат от Обединени патриоти, който бе помощник- ректор в предходното ръководство на ВТУ:

„По повод разпространените слухове във ВТУ, че аз лично и ВМРО са виновни за „блокираните“ сметки на университета и поради тази причина няма аванси съм длъжен да кажа, че това е лъжа. Защо няма аванс за колегите, защо няма стипендии за студентите да отговори ректорското ръководство, за което съм гласувал и самия аз, и което вече завършва своя мандат. Четири години на това ръководство му бяха виновни всичките, само то е невинно, за това, че не се случи нищо.

До запора се стигнало след дълга съдебна сага на ВТУ със строителна фирма. Претенцията е на фирма „Скални материали“ АД-Русе, която при мандата на проф. Пламен Легкоступ извърши ремонти във ВТУ, но те не са й платени. Средствата, които й дължи ВУЗ-а, са в размер на 80 000 лева.  Сегашното ръководство още в началото на мандата си открило, че има нарушения на процедурите по обществените поръчки за ремонтите и завело общо три дела, с които оспорило исканите суми. Две съдебни инстанции са се произнесли в полза на ВТУ. Решението обаче било обжалвано от фирмата и ВКС постановил ВТУ да изплати исканата сума.

В момента има наложен запор върху сметките на университета, като от ВУЗ-а вече са депозирали възражение до частния съдия- изпълнител да вдигне запора.

Източник: Times.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари