Съд принуди кметството на Мадрид да върне мерките против замърсяването на въздуха

0
Кметството ще трябва отново да прилага от понеделник ограниченията за движението в центъра на испанската столица
Кметството ще трябва отново да прилага от понеделник ограниченията за движението в центъра на испанската столица Снимка: AP

Мадридското кметство ще трябва отново да прилага от понеделник ограниченията за движението в центъра на испанската столица, които новият кмет от десницата обеща да отмени.

Това ще стане по силата на съдебно решение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Системата Централен Мадрид, която бе въведена в края на миналата година година от тогавашния кмет на левицата Мануела Кармена (2015-2019), ограничава движението в историческия център само за коли на живеещите в района и за коли, които не замърсяват въздуха, на приходящи.

Едно от основните обещания в предизборната кампания на консерватора Хосе Луис Мартинес-Алмейда, избран миналия месец за кмет на испанската столица, бе тези правила да бъдат отменени.

След като спечели вота с подкрепата на либералната партия "Сиудаданос" ("Гражданите") и на крайнодясната "Вокс", той вече не бе толкова категоричен по въпроса, но в края на юни реши от 1 юли да отмени глобите за шофьорите, които влизат с колите си в центъра на града и да преразгледа системата, припомня АФП.

Премахването на правилата, предизвикали улични протести, в които участваха хиляди хора в края на юни, и бе оспорено в съда от сдружение на природозащитници, бе блокирано в петък от мадридски съд, чието решение задължава кметството да продължи да санкционира нарушителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари