С мантинели срещу коронавируса

0
Ако премиера не го бива да управлява, нека поне ръководството на здравната система да пази достойнството си
Ако премиера не го бива да управлява, нека поне ръководството на здравната система да пази достойнството си Снимка: Фейсбук

Ако премиера не го бива да управлява, нека поне ръководството на здравната система да пази достойнството си, препоръчва Веселин Стойнев от страниците на Дойче Веле

В социалните мрежи се надигна възмущение от думите на премиера "Работата носи свобода". Човекът искал преболедувалите от коронавирус бързо да се върнат на работа, но явно не е подозирал, че това е лозунгът над портала на концлагера Аушвиц. Всъщност цялото изречение на Борисов бе: "Работата носи свобода, работата носи удоволствие, работата носи живот". Но явно инспекциите с джипката, по време на които се изричат подобни мъдри мисли, са станали толкова непоносими за мнозина, че дори е безсмислено да са напълно коректни към репликите в този бутафорен сериал.

Но точно в тази серия беквокали на задната седалка бяха не министри и директори с все някакво отношение към посетения обект - път, тръбопровод или завод, а здравният министър Костадин Ангелов и директорът на "Пирогов" Асен Балтов. Професори медици на ключови позиции насред епидемията разглеждат с възторг мантинели! Дават ли си сметка професор Ангелов и професор Балтов колко се е сринал авторитетът им пред здравното съсловие и цялото общество, влизайки в ролята на блюдолизци на един премиер самохвалко? Който явно си е съчинил позитивен сценарий как кризата отминава и всички се връщат на работа. Двамата здравни експерти трябва само да кимат одобрително, а мизансцен, естествено, е любимият на Борисов асфалт.

Как статистиката стана оптимистична

Че трябва да се гледа позитивно на нещата, независимо какво в действителност се вижда, стана ясно и от заръката на премиера при пловдивската му визита на следващия ден: "Обяснявайте, че недостиг на лекарства няма, има презапасяване". Така де, има ги лекарствата, но не там, където трябва и където са нужни, накратко - има-няма. А самият здравен министър изведнъж взе да обръща внимание само на излекуваните и нещата вече изглеждат розови: 5000 излекувани само за седмица! Защо ли толкова месеци досега здравните власти все изтъкваха числата на заразените и починалите? Които изобщо не намаляват, но стига сме се втренчвали в тях.

Това, че броят на излекуваните расте, изглежда не се дължи само на отслабването на вируса, а и на скрита политика за освобождаване на легла. След като болниците се препълниха и в паниката заразени влизаха с връзки дори без да се нуждаят от болнично лечение, но от страх, че ако такова  се наложи по-късно, няма да има къде, сега май целенасочено се поопразват, за да се освободят легла за наистина тежко болни. А щом е изписан, болният вече не се води болен, нищо, че продължава да боледува у дома. На оптимистичната статистика помага и това, че от месец вече не е задължително да ти правят PCR тест и той да е отрицателен, за да те изпишат.

Въпреки, че новият здравен министър е уважаван медик и човек с управленски опит (като шеф на голяма болница), отново се усеща управленски дефицит в системата. Закъснялото търсене на решение с преструктурирането на болници и разкриването на болнични легла създаде организационно напрежение и открити конфликти. За да осигури допълнителни 200 легла по заповед на министъра, директорът на столичната "Александровска болница" нареди преместването на Клиниката по нефрология и трансплантация. Това доведе до колективната оставка на целия ѝ персонал, а болни с трансплантации от цялата страна излязоха на протест.

"Яко ще се мре"?

Още по-ужасяваща е заповедта на здравния министър за временно спиране на плановите операции и допускането на такива само в малък брой случаи. Това застрашава здравето и живота на редица хора, които ще пострадат от закъсняло диагностициране и от последващо извършване на вече спешни операции при по-голям риск. Съсредоточаването на усилията на цялата здравна система върху епидемията от коронавирус засенчва всички останали болести, а хора със социално значими заболявания - онкоболни, хипертоници, диабетици и други, сериозно рискуват здравето и живота си. Дано онази реплика на професор Мутафчийски "яко ще се мре" не се окаже прокоба за болните от друго, а не от Ковид-19. И ако започне яко да се мре и да се страда, най-малкият проблем на министерството ще е, че ще има яко съдебни дела срещу него.

На този фон поне елементарните ограничителни мерки, с  които на всичкото отгоре имаме опит от пролетта, е непростимо да са необмислени. Като отменената междувременно забрана за възрастните да пазаруват в магазините в друго време, освен между 8 и 10 ч. Изводът е мантинелно прост: ако премиера не го бива да управлява, то поне ръководството на здравеопазването трябва да е оправно и да пази достойнство.

Иначе за изнемогващите медици, оставени да се борят сами срещу епидемията, не остава друго, освен: Господ да им е на помощ!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари