"РЗИ не прави нищо". Дали наистина здравните власти контролират пандемията

1
От Министерството на здравеопазването обясниха пред Свободна Европа, че са наясно със забавянията
От Министерството на здравеопазването обясниха пред Свободна Европа, че са наясно със забавянията Снимка: dariknews.bg

“Когато в ранните часове на 30 октомври излезе моят положителен тест за COVID-19, уведомих всички свои контактни лица и мигновено се карантинирах. Добре че го сторих сам, тъй като Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) ме потърси едва на 3 ноември. А постановление още не ми е връчено”

Така започна разказа си пред Свободна Европа общинският съветник в Столична община Методи Лалов (ДБ). За случая той разказа на петия ден от диагностицирането си като инфектиран с новия коронавирус. И уточни, че СРЗИ към този момент още не са издирили контактните му лица, които трябва да се изолират за 10 дни.

Случаят на Лалов не е единичен. В сходна ситуация са различни заболели, както и цели семейства, които са позитивни. Изводът на всички е един: инспекторите от здравните власти не са търсили контакт с тях. А издирването на контактите им просто не се е случило, показва проучване на Свободна Европа сред пациенти, потвърдили своя COVID-19 в последните три седмици.

На този фон от столичната здравна инспекция отговориха писмено на въпроси на Свободна Европа. Според отговорите им протоколът за работа с болни и контактни е ясен и точен, и уведомяването трябва да отнеме не повече от 24 часа след излизане на положителен тест.

Здравната инспекция: работим в рамките на 24 часа

“След като лабораториите подадат положителните случаи към Националната информационна система (НИС), инспекцията още в същия ден провежда епидемиологично проучване, добавя информацията в НИС, включително с данните за контактните лица”, твърдят от РЗИ. “Системата генерира предписанията, които принтираме, подписваме и подпечатваме и на следващия ден се разнасят по адреси”, добавят от инспекцията.

Преди предписанията да бъдат разнесени по адреси, инспекторите в РЗИ трябва да са се свържат с контактните лица, както и със самия заразен. Те ги уведомяват, че започва да тече карантинен период. За болния той е от датата на положителния PCR тест и е в рамките на 14 дни. А за контактните му лица трябва да се изолират за 10 дни от последния контакт с болния.

Всичко това на теория звучи като добра организация. На практика обаче не се случва така.

Да, ама не

Мартина А. получава положителния си резултат от PCR-тест на 19 октовмри. Карантинира се сама. И тя като Методи Лалов предупреждава контактните си лица, които също остават по домовете си.

Но тя така и не получава съобщение, че е в карантина, защото е с положителен тест. “За сметка на това ми се обадиха на 12-ия ден, за да ме попитат за контактни лица. Аз им ги подадох, но те така и не са им се обаждали, защото 10-дневната карантина за тях беше изтекла”, разказва тя.

“Това е поредната административна структура, която работи тромаво и неефективно”, коментира от своя страна Методи Лалов. “Познавам работата им още от времето, в което бях районен съдия. Съставените актове и наказателни постановления не издържаха особено често в съда”, допълни той.

Буквално изнемогват”

От Министерството на здравеопазването обясниха пред Свободна Европа, че са наясно със забавянията. По тази причина и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза във вторник, че 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи ще подпомогнат работата на Столичната регионална здравна инспекция, която “в последната седмица изнемогва”.

Целта на “командированите” е да подпомагат колегите си – инспектори в СРЗИ, които са ангажирани с държавния здравен контрол, в т. ч. с връчване на предписания и актуализиране на данните в Националната информационна система за борба с COVID-19 и др.

Проблемът обаче не датира от последната седмица. Цялото семейство на Виктор, който не желае фамилията му да бъде споменавана, е позитивно. “Първо се разболя жена ми, впоследствие аз, накрая дъщеря ни. Жена ми вече е негативна, с изтекла карантина. До момента никой не й се е обадил. Нито на нея, нито на нас като на конктактни лица. После пък никой не ни се е обадил и заради положителните тестове”, разказа той. “Ако съдим по нашия случай, в последните три седмици – точно когато се говори за бум на заболелите - РЗИ не прави нищо”, каза мъжът. И допълни: "Вече оздравяхме, а още чакаме официално да ни поставят под карантина".

От Министерството на здравеопазването разясниха, че в дирекция “Надзор на заразните болести” в РЗИ-София работят 62 души. Част от тях всеки ден дават дежурства като епидемичен контрол на летище София.

“В същото време 22 от всички 62-ма души са позитивни за коронавирус. Тези, с които работят тези 22 души в една стая пък са карантинирани за 10 дни като контактни лица”, гласи информацията от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. “Не можем да сме прецизни в числата, но хората правят всичко, което им е по силите”, добавиха от институцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари