Руски блогър получи пет години затвор заради пост в Туитър

0
Владислав Синица е осъден за "подбуждане на омраза" към полицията съобразно закон за борба с "екстремизма"
Владислав Синица е осъден за "подбуждане на омраза" към полицията съобразно закон за борба с "екстремизма" Снимка: РИА Новости / Алексей Куденко

Руски съд осъди блогър на 5 години затвор заради текст в Туитър, в който той призова да бъдат взети на прицел деца на извършили насилие полицаи, след жестоката разправа с протестите в Москва, предаде Франс прес, като се позова на местни информационни агенции.

"Съдът призна Владислав Синица за виновен и го осъди на пет години затвор", обяви съдията по делото. Той посочи, че Синица е осъден за "подбуждане на омраза" към полицията съобразно закон за борба с "екстремизма".

Според разследващите, цитирани от руската агенция "Интерфакс", блогърът постнал на 31 юли туит под псевдоним Макс Стеклов, в който призовал "голям брой хора към незаконни действия с насилствен характер срещу децата на служители на реда". На 5 август Синица е бил задържан.

Въпросният туит, според опозиционния телевизионен канал "Дожд", е призовал за "изучаване на геолокацията на снимки на семейства на полицаи в интернет".

"След това, един ден детето на доблестен служител на реда не се връща от училище. Вместо това по пощата се получава компактдиск с видео и снъф филм (филм, в който се извършва убийство, бел. прев.), записан върху него".

Блогърът определи призивите си като "насилствени и неетични", но отрече да е апелирал към реални действия. Той каза, че ще обжалва присъдата.

Постът в Туитър е бил в реакция на полицейските репресии срещу демонстрациите, които от средата на юли се провеждат почти всеки уикенд в Москва. Протестите са срещу недопускането на опозиционни кандидати на местните избори в руската столица, насрочени за 8 септември.

Това протестно движение, най-значимото от връщането на Владимир Путин в Кремъл през 2012 г., доведе до близо 2700 ареста и няколко съдебни дела за "масови безредици" и "насилие срещу органите на реда".

Около 60 000 души участваха в неразрешен протест на 10 август в Москва, който мониторингова група определи като най-големия в Русия от осем години. Неразрешеният протест миналия уикенд обаче събра едва няколко хиляди човека, отбелязва Ройтерс.

По-късно днес в съдилища в Москва ще има заседания по делата срещу няколко други опозиционни активисти. Те са обвинени в използване на насилие срещу полицаи по време на протестите. Опозицията определи тези обвинения като прекомерни.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари