Русенци не искат да дишат отрова!

5
"Всяка една миризма, всеки един примес за нас е сигнал, че има вредни вещества във въздуха, които са заплаха за нашето здраве и здравето на децата ни“, казва организаторът Галичка Николова
"Всяка една миризма, всеки един примес за нас е сигнал, че има вредни вещества във въздуха, които са заплаха за нашето здраве и здравето на децата ни“, казва организаторът Галичка Николова Видео: Русе Медиа

Русе излиза на пореден протест за чист въздух. Тази вечер от 18 часа пред Съдебната палата жителите на крайдунавския град отново ще настояват да се сложи край на промишлените замърсявания и институциите да вземат решителни мерки

Вече осма година хората в Русе са принудени да се борят за правото си да дишат чист въздух. През последните дни отровните миризми отново зачестиха, което преля чашата на търпението, разкрива Русе Медиа.

Пак сме на площада, защото проблемът ни е същият, без изменения, без промени. Във въздуха витае миризмата на бакелит и на тежка химия и държавните институции се опитват да ни обяснят и да ни убедят как ще вземат мерки и как въздухът ни е чист и без никакви вредни субстанции, но това определено не е така. Аз искам много ясно да кажа – нас не ни интересува вече дали е отровен или не е отровен въздухът, ние не искаме да ни мирише на нищо, дори и на рози. Всяка една миризма, всеки един примес за нас е сигнал, че има вредни вещества във въздуха, които са заплаха за нашето здраве и здравето на децата ни“, казва организаторът Галичка Николова.

Напълно я подкрепя и един от най-активните русенци с гражданска позиция – Мирослав Малчев.

За пореден път Русе е обгазяван, преди известно време тук бяха специалисти от МОСВ, които обещаха да има проверки, но още в деня, в който бяха, обгазяването през нощта се случи отново. Така продължава постоянно това обгазяване, няма да казвам кой го прави, не съм аз човекът, който да го каже, има органи, има държава, макар че държавата е абдикирала от град Русе. Преди известно време министърът на околната среда и водите каза, че не го интересува, да се оправяме сами, след това си промени мнението и прати от министерството хора, но това са приказки. Просто няма техника в Русе, която да засече замърсителите и те да бъдат санкционирани. Замърсителите го знаят това, продължават, евентуално ако има някоя глоба, тя се плаща, намаля ѝ се стойността от съда и така ние дишаме отровен въздух, те работят, печелят, но не спазват законодателството, каквото и да е то в България“, казва Мирослав Малчев.

Именно апаратура, която да установи точният вид на замърсяването и източниците му, е едно от основните искания на протеста. В тази посока работят и от общината.

Общината се мъчи в момента да достави самостоятелна станция за замерване на въздуха. Ние работим по тоя въпрос, въпрос на време и на бюджет е да има такава и за общината. Държавата, ако има наситени градове със станции, които са обхванати в една мрежа, също е добрият вариант – както направи Румъния, където за три години са доставили 180 станции за замерване на въздуха“, обясни зам.-кметът Димитър Недев.

Активистите в борбата за чист въздух в Русе се надяват, че днес на площада ще излязат много хора. „Надявам да има русенци, които наистина знаят какво е замърсяването и не си затварят прозорците, а трябва да си отворят очите и да дойдат заради тях самите, заради децата си, заради всички нас, защото днес, ако не дойдете, утре ще е късно. Вярвам, че хората ще оценят, че по-скъпо нещо от здравето няма, и вариантът да живеем в този град и да не се обезлюди е чистият въздух от една страна и това хората да осъзнаят, че по този начин не може да се живее – със затворени прозорци, болести и кашлящи деца“, казва още Мирослав Малчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари