Русенският митрополит Наум бе първенствуващ архиерей на св. Литургия в Румъния!

0

За поредна година денят за молитвен спомен на св. Йоан Руски (27 май) събра румънци и българи в дворите на едноименния манастир край с. Слобозия, Гюргевска епископия (Румъния).

По покана на Гюргевския епископ д-р Амвросий, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, придружен от прот. Йоан Иванов (катедрален храм „Света Троица”, Русе) и свещ. Кирил Синев (храм „Св. Възнесение”, Русе), взеха участие в св. Литургия. Песнопенията от утринното богослужение и св. Евхаристия изпълниха ученици от Гюргевската духовна семинария „Патриарх Теоктист”.

Първенствуващ архиерей на св. Литургия бе митрополит Наум в съслужение с еп. Амвросий и архиеп. Калиник на Арджеш и Мусчел, а заедно с тях съслужиха игумени на св. обители, както и всички свещенослужители от Гюргевска духовна околия. Богослужението се извърши на открит летен олтар сред природата, а сред вярващите беше и българският депутат в Румънския парламент г-н Николай Миркович.

По време на св. Литургия стана свещеническото ръкоположение на дякон Джорджиан Александру Аричу за храм „Св. Ксения” на манастира „Св. Йоан Руски”, преди което той прочете пред всички присъстващи специална декларация - „Изповедание”.

След причастяването на свещенослужителите митрополит Наум се обърна към вярващите със слово, в което говори за подвига на св. Йоан Руски.

Накрая бяха разменени паметни подаръци, като българската делегация получи издание с историята на Гюргевския катедрален храм и „Поученията на Нягое Басараб към сина му Теодосий” в превод от славянски на румънски от видния акад. Георге Михаила (превод извършен по оригинала, намиращ се в Националната библиотека в София).

Източник: bg-patriatrshia.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари