Русе получава благодатния огън от Гюргево

0
В Русе получават благодатния огън от Румъния
В Русе получават благодатния огън от Румъния Видео: БНТ Русе

Катедралният храм “Въведение Богородично” в Гюргево е мястото, в което в дните преди Великден, се стичат хора от двете страни на Дунав. Църквата е построена през 1840. Преди 5 години е основно ремонтирана и осветена.

Попадаме в нея по време на “утреня” в един от дните на Страстната седмица. Още пред вратите се запознаваме с отец Мариян Чоканел, който е предстоятел на храма. Казва, че заради обучението по религия в румънските училища, православната вяра е много разпространена сред младите хора.

“Те идват много често, изповядват се и разбират колко е важно да вярват и да са съпричастни с Господа. Те почитат празниците и неделните служби и това е връзката им с Исус”, споделя отец Мариян – свещеник в катедралния храм “Въведение Богородично”.

Той разказва, че при тях православната традиция повелява обикалянето на храма да става на Разпети петък, тъй като тогава Исус Христос е положен в гроба. Свещеникът споделя, че като духовни събратя православните християни от двете страни на Дунав непрекъснато си помагат.

“Нашите духовни братя в Русенската митрополия получават от нас, от Гюргево, благодатния огън, който пристига при нас от манастира в Комана. Братята от светата обител го чакат на летище “Отопени”, където той пристига със самолет от Йерусалим”, добавя отецът.

Търговецът на цветя Илия Клемент казва, че този месец Гюргево ще чества празника на своя покровител – свети Георги, и той се надява повече българи да отидат.

“Ние, хората от Гюргево, гледаме на Русе като на един по-голям брат. Тъй като Вие сте тук, пожелавам на всички русенци да бъдат здрави, щастливи, да спазват християнските традиции и да се поздравим с “Христос Воскресе”, казва Илия.

Свещениците от двата бряга на реката ще се видят отново скоро на 6 май, когато е празникът на Русе. Защото двата града имат общ покровител – свети Георги Победоносец.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари