Русенски ученици стават наркомани на 12 годишна възраст

3
Най-разпространени сред учениците са синтечната дрога и марихуаната
Най-разпространени сред учениците са синтечната дрога и марихуаната Видео: БНТ

Неразбиране от родителите, проблеми в семейството или в училище - това най-често русенските ученици са посочили като причина да пробват за първи път наркотик.

Повечето са направили това на 15-16 години, но не е малък и броят на децата, които признават, че са пушили марихуана още на 12-сет, съобщи БНТ.

Галя Тончева - психолог: Някои казват - защото са им предложили и не са успели да кажат „Не". Трябва да научим децата си да казват „Не".

Анкетата показва, че учениците най-често се сдобиват с дрога около или в училище от съученици. Мирослав Георгиев казва, че на него не са му предлагали, но е чувал от приятели.

Мирослав Георгиев: Трева, предимно, защото не е толкова опасна, така знам. За хапчета съм чувал, че употребяват, в тоалетните предимно го правят.

Според психолога Галя Тончева това е една от заблудите, разпространени сред учениците - че леката дрога не е опасна. През последните години обаче все по-често се предлагала марихуана, примесена с неясни по състав и произход психотропни вещества, водещи до непредвидими реакции.

Галя Тончева - психолог: Знаете, в Русе има случай преди няколко месеца - 8 деца приети в Психодиспансера след употреба на т. нар. „весел чай". Обикновено се използват и продават синтетични канабиноиди - това са заместители на канабиса, тъй като те не са вещества незаконни, продават се свободно… Най-често се изработват в Китай, внасят се в България, но и в България вече има данни за лаборатории - произвеждат сами синтетични наркотици.

3 400 души в България се лекуват от наркотична зависимост.

Употребяващите дрога обаче са в пъти повече и мнозина от тях не търсят и не искат специализирана помощ.

Вижте още във видеото:

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари