"Друсан" чай превзема учениците

0
Този наркотик е изключително опасен, може да доведе до шизофрения и смърт
Този наркотик е изключително опасен, може да доведе до шизофрения и смърт Видео: NOVA

Как отговарят институциите?

Близо 70 процента от българските ученици са пробвали наркотици, сочат последните статистики на неправителствения сектор. Нещо повече – оказва се, че непълнолетните взимат повече наркотици от студентите. Най-опасна се оказва модата на синтетичмата дрога. В Бургас веднага след марихуаната навлиза нова дизайнерска дрога наречена „друсан” или „къпан чай”, която се оказва е много по-опасна заради тежките химикали в нея.

Мария вече 14 години се пита "Къде сгреших?". Синът ѝ започва да се дрогира като тийнейджър, днес е на 30.

Всеки път обещаваше и аз вярвах. Нещата започнаха да се влошават от честата употреба. Започна да отключва психични заболявания. Тези вид паранои, които получават от употребата, агресивното поведение", разказва родителят Мария Куманова, предава NOVA.

Тя добавя, че синът и е бил принудително прибиран за лечение за 3 до 6 месеца. Казва, че институциите не помагат. Затова създава фондация в която да помага на родители като нея. Днес е категорична, че най-голямата заплаха са дизайнерските дроги. В Бургас в момента на мода е „друсаният чай”.

Чаят е билка, а върху билката се прави формула с ацетонов разтвор който се издухва така се оставя разтворът, който е направен, впръсква се върху самия чай, върху самата билка, естествено много неравномерно. Излиза евтино и се предлага на младите хора. Най-често се пуши под формата на цигара”, заяви Роси Димова, председател към ОС по наркотичните вещества.

Родители идват да търсят помощ, много е трудно, защото децата са непълнолетни. Няма лечение за непълнолетни”, добавя Мария Куманова.

По данни на МВР друсаният чай най-често се подготвя в ромските махали. Бургаската лаборатория притежава модерна апаратура, която установява и най-малките синтетични вещества в тютюна.

Най-често констатираме, че иззетия друсан чай реагира на метамфетамин и амфетамин. Всъщност какво представлява „друсаният чай”? Това е една обикновена билка, която дилърите третират с различни вещества и след като ги обработят, ги пускат на пазара за лицата, които ги употребяват. Но искам да отбележа, че самата употреба на друсан чай е много опасна за здравето на хората”, каза Иван Маринов, началник Отдел „Наркотици” към ОД на МВР Бургас.

Медиците потвърждават и дори определят „друсания” чай като изключително опасен. Причината е, че в него често има наличие на ацетон, тежки химични препарати, високо количество кетамин или фентанил, което може да доведе до шизофрения и дори до смърт.

Токсичните субстанции за мозъка, давайки някакво краткотрайно усещане за лекота, бързо увреждат организма и нервната система, особено за децата. За подрастващите е много важно да знаят, че при тях всичко работи на бързи обороти и са много чувствителни срещу такъв тип субстанции, а токсичните ефекти са още по-силно изразени”, уточни д-р. Борис Таблов.

По последни данни у нас смъртните случаи при тийнейджърите са не от свръхдоза, а от отключено психично състояние довело до самоубийство.

Според МВР най-употребявана сред учениците все още е марихуаната. Но с бързи обороти я настига „друсания чай”, като данните сочат, че повечето потребители са момчета. В края на 2023-та година става ясно и това, че вече няма училище в градски условия без ученик, употребил наркотик. Изключения правят само някои училища в малки населени места.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари