Русенски спектакъл в Банско

0
Класическа музика под звездите на Банско ще събере почитателите на операта, балета и мюзикъла
Класическа музика под звездите на Банско ще събере почитателите на операта, балета и мюзикъла Снимка: Евгени Станимиров

Класическа музика под звездите на Банско ще събере почитателите на операта, балета и мюзикъла от 24 до 26 август, когато ще се проведе фестивалът за оперна и класическа музика „Банско Опера фест”.

Събитието представя на една сцена някои от най-ярките и изтъкнати оперни изпълнители и балетисти в страната.

За пета поредна година съставът на Държавна опера - Русе ще бъде участник във Фестивала. Русенската опера ще се включи с две представления. Нашите артисти ще открият феста в четвъртък, 24-и август, с балета „Спящата красавица“ на Чайковски. Поставен за първи път през 1890 г. в Мариинския театър в Санкт Петербург, днес произведението е сред най-известните и обичаните в балетния репертоар.

Във втората вечер от фестивала (петък, 25 август), която е посветена на операта, русенци ще изиграят на площада в Банско спектакъла „Джани Скики“ от Пучини. Творбата е вдъхновена от „Божествена комедия“ на Данте и е създадена през 1918 г. Това е третата част от оперния триптих на композитора, включващ още „Мантията” и „Сестра Анджелика“. Първоначално Пучини настоява трите опери да се играят заедно, но още на премиерата им в Метрополитън опера „Джани Скики” се превръща в хит. През 1920 г. композиторът разрешава операта да се поставя самостоятелно.

Диригент на постановката в Банско ще бъде Найден Тодоров, а в главните роли меломаните ще видят Добромир Момеков, Мария Цветкова и Андреана Николова със солисти и оркестър на русенската опера. Режисьор на постановката е Татяна Соколова, а художник на костюмите - Яна Дворецка.

Тази година фестивалът ще продължи 3 дни на площад „Никола Вапцаров“. В последния ден от фестивала, събота, 26 август, зрителите ще видят мюзикъла на Андрю Лойд Уебър „Котките“, продукция на Държавна опера Варна, диригент Страцимир Павлов.

Входът за осмото издание на оперния фестивал е свободен, а представленията започват от 20.30 часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари