Русенски художник осъди ОУ "Иван Вазов" за унищожен авторски стенопис

9
Стенописът на Валентин Георгиев е заличен с решение на училищното ръководство
Стенописът на Валентин Георгиев е заличен с решение на училищното ръководство Снимка: СБХ

Стенописът на Валентин Георгиев е заличен с решение на училищното ръководство

Художникът Валентин Георгиев осъди основно училище "Иван Вазов" в Русе за унищожен свой стенопис на една от стените в кабинета по музика в учебното заведение. Това съобщи Георгиев на пресконференция в пресклуба на БТА в Русе.

Творецът е създал стенописа през 2012 година. По проект и след решение на ръководството на училището през миналото лято той е заличен с боя, а на съседната стена е поставен фототапет. Стенописът представлявал петолиние с комбинация от много птички, ноти, цветя и деца, в хармония с няколко топли цвята.

Адвокатът на Георгиев Павлина Иванова обясни, че законът защитава неговите авторски права, като никой не е искал съгласието му за заличаване на творбата. Така било заведено съдебно дело през миналата година.

"Поискахме обезщетение от 3000 лева. Определихме вредите на Валентин Георгиев, като съобразихме критерия, който законът за защита на авторските права е поставил. Обезщетението има и за цел възпиращо действие спрямо нарушителя и спрямо обществото. Така ние искаме да въздействаме на нарушителя", обясни адвокат Иванова.

Тя каза още, че в края на април тази година трудовият договор на Валентин Георгиев като учител по изобразително изкуство бил прекратен, за което също е заведено дело.

След като Окръжният съд в Русе отхвърлил предявеният иск на Георгиев, решението било обжалвано на по-горна инстанция. Така на 28 юли тази година Великотърновският апелативен съд осъдил училището да заплати на художника исканото обезщетение.

Иванова каза, че едномесечният срок за обжалване пред Върховния касационен съд е минал и решението е окончателно. Сумата от 3000 лева вече е изплатена на твореца.

Адвокат Иванова каза, че това е първо дело у нас, свързано с нарушаване на авторските права в сферата на изобразителното изкуство.

По думите ѝ според публикациите в правните справочници в страната има много дела, но те са за нарушаване на авторските права на авторите на музикални произведения или неправомерно използване на музикални произведения, както и за нарушаване на авторските права на проекти на архитекти.

Според Иванова творците трябва да познават правата си и да ги защитават.

"Въпреки трудностите, през които минах, бих посъветвал колегите си да си търсят задължително правата, защото произведението, което са създали, е като тяхно дете и трябва да го уважават. Сумата от 3000 лева ще я даря, но още не съм решил под каква форма", каза Валентин Георгиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    8
    Русенец
    Директорката на "Иван Вазов" е най-яркия пример който може да се даде за нуждата от мандатност за директорите на училища. Знаете, че по закон, ако си секретар или синдикален лидер не могат да те уволнят без съгласието на синдиката. И какво прави тази хитруша - наема си на работа синдикални лидери като учители, после те я правят секретар на синдиката им и след това никой в Република България не може да я уволни без съгласието на синдиката. Ако дебелоглавите говеда в София бяха чули гласа на толкова много учители от десетилетия вече и бяха въвели мандатност, двата мандата на тая хитруша отдаван щяха да са минали и да се отърве това хубаво училище от тая грешка. Може ли да се става директор с две години стаж а после да даваш покрив на педофил дето всички го знаят да прави секс с 5-6 клас деца и нишо да не понесеш като отговорност
  • 7
    7
    Кирил и Методи
    Учителят по история, който създава интригите и "консултира" директорката е пенсионирания полицай Георги Георгиев. Под неговия чадър тя е недосегаема, а заедно ще изгонят колеги доказали се в системата на образованието
  • 5
    6
    Русенецът
    Определено качеството на обучение в Русе много е паднало или ЗА-паднало.
  • 9
    5
    daskal
    До долните: Някой прочете ли изобщо и разбра ли, че той ОКОНЧАТЕЛНО Е ОСЪДИЛ училището и вече са му платили 3-хиляди лева? И прочетохте ли, че сега ги съди и за това, че са го уволнили? Браво на човека! Търси си правата.
  • -2
    4
    Стоимире,
    намалете му алкохола на тоя "творец" бе.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари