Русе е сред най-почтените общини в България

0
Това обяви изпълнителният директор на Асоциацията „Прозрачност без граници“ Калин Славов
Това обяви изпълнителният директор на Асоциацията „Прозрачност без граници“ Калин Славов

Асоциация „Прозрачност без граници“ организира срещи с общинските управи, за да разпространи каталог с добри практики в сферата на прозрачната и почтена политика на местно ниво.

Организацията е провела проучване за Индекса на Местната система за почтеност за 2015 г., а тревожните резултати показват, че само пет български общини имат сравнително устойчиви практики за прозрачност на действията си. Това обяви изпълнителният директор на Асоциацията „Прозрачност без граници“ Калин Славов на пресконференция днес в БТА.

Общините с най-добър индекс на почтеност са София, Бургас, Стара Загора, Русе и Габрово. Кметовете, местните администрации и общинските съвети на тези общини бяха посочени и като добри примери в голяма част от изследваните показатели в проучването. Най-голямо внимание от 9-те изследвани институции на местно ниво, Асоциацията отделя на фигурата на кмета, общинския съвет и администрацията.

Като основен проблем при изследването на Общинския съвет Асоциацията посочва анонимността на общинските съветници. В голяма степен от градовете гражданите не знаят кои са членовете на Общинския съвет, нямат реална връзка с него, а проблемите им остават нечути. По този показател Общинският съвет в Кърджали остава на дъното на класацията.

"Няколко месеца след избори за местната власт, вече имаме скандали с корупционно поведение на членове и дори председатели на местни органи за самоуправление", констатира Катя Христова. От „Прозрачност без граници“ искат индексът да служи като система за ранно сигнализиране.

Катя Христова посочи още два основни проблема на Общинските съвети – липса на местен омбудсман и отчетността при обществени поръчки. Единстевената община, която попада в критичната зона по показател Общински съвет е Варна.

Изследвайки фигурата на кмета Асоциацията се натъква на сходни проблеми – липса на публична отчетност, отсъствие на прозрачност при назначенията в местната администрация, липса на публичен регистър за прозрачност на договорите.

Едва 5 кметски екипа в мандат 2011-2015 г. са заявили ясна управленска политика за превенция на корупцията – Бургас, София, Стара Загора, Русе, Габрово. В повече от половината общини е установено, че кметът не поддържа публично достъпни канали за контакт с гражданите и обратна връзка. По отношение на администрацията, стана ясно, че в близо половината областни градове нямат готовност да предоставят услуги по електронен път.

В нито една общинска администрация няма система за закрила на служителите, които докладват за нередности в едно или друго звено. Това е основен проблем, който възпрепятства прозрачността на местните администрации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари