Русе е на челно място в класация по почтеност

2
Индексът на местната система за почтеност се прилага от Асоциация "Прозрачност без граници"
Индексът на местната система за почтеност се прилага от Асоциация "Прозрачност без граници" Снимка: Dunavmost

Индексът на местната система за почтеност се прилага от Асоциация "Прозрачност без граници"

Индексът на местната система за почтеност за тази година ще бъде представен днес. Той се прилага от Асоциация "Прозрачност без граници" от 2015 г. и не еднократно е демонстрирал позитивните резултати в стимулирането на общините към по-добро управление и ограничаване на корупционните практики.

За 2023 г. индексът остава непроменен, съобщи пред БНР Калин Славов - изпълнителен директор на "Прозрачност без граници".

"Той се изчислява по скала от 0 до 5. Болшинството от наблюдаваните общини са в центъра на тази скала. Разделили сме зоната на оцветени части - от червено, в която рисковете са най-големи, до зелено, в която рисковете са най-малки. Повечето са в светлозелената зона. Имаме 4 общини - Пазарджик, Хасково, Силистра и Кърджали, които са в червената зона. За сравнение - миналата година те са били с една повече".

Наблюдаваме доста сериозна вътрешна динамика, посочи Славов в интервю за предаването "Преди всички".

"Общини като Ловеч и Благоевград са се придвижили от опашката на класацията почти в средата само за една година".

Класацията се води от Русе, Бургас и София. Но в София имаме доста сериозно отстъпление от нивата на отчетност в предходни периоди, коментира Калин Славов.

По думите му се изследват всички общини, които са областни центрове. Изследваме не само местната власт, но също и медии, бизнес, граждански сектор, съдилища, полиция, отбеляза той. Като пример за добри практики Славов посочи отварянето на местното самоуправление към бизнеса и гражданите.

За да има сериозна крачка напред, трябва да се добавят различни елементи, свързани с идеята за добро управление, добави още той.

По думите му с Министерството на правосъдието работят върху Закон за лобизма. Той трябва да въведе и регламентира диалога на местно ниво между граждани и публична власт, между бизнес и публична власт. Според него това сериозно би променило климата.

Мерките и усилията трябва да бъдат комплексни, категоричен бе Славов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Неее
    Не можах да разбера какво искаш да кажеш
  • -1
    3
    русенец
    Някаква методика за оценяването, някакви критерии имате ли или въпросното оценяване се извършва с хвърляне на зарчета? Защото аз оценявам работата и оценката ви като тъпи и безсмислени. Прочие, останаха ли софиянци които да не са на държавна хранилка и/или на хранилката на разни НПО-та, "институти", асоциации, центрове за изследване и прочие?
  • 1
    2
    Райна Василева
    За Пазарджик е абсолютно вярно,може даже да отиде в тъмночервената зона
  • 2
    1
    Искрена
    Стъкмистика далеч от реалността! ,
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари