Румяна Главчева: Множество трусове следват силното земетресение в Иран

0
През изминалото денонощие Иранският сеизмологичен център е регистрирал над 80 афтершока
През изминалото денонощие Иранският сеизмологичен център е регистрирал над 80 афтершока

През изминалото денонощие Иранският сеизмологичен център е регистрирал над 80 афтершока.

Земетресение с магнитуд 5.9, случило се в Северозападен Иран в 02:17 време в епицентъра, петък, близо до град Тарк, вече е оповестено от световни и български медии, съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН). Тук фактологията ще бъде допълнена и коментирана.

По отношение на магнитудната оценка на земетресението Европейският център, Геоложки проучвания на САЩ и иранският национален център са единодушни. Националният център на Иран изчерпателно съобщава регистрираните земетресения с магнитуд от 2.5 и по-голям. Както началното сеизмично събитие, така и последвалите го вторични трусове са с епицентри в иранската провинция Източен Азербайджан. Северни съседи на територията на провинцията са републиките Азербайджан и Армения, на запад е Турция,а на изток е Каспийско море. Сеизмичните източници са на дълбочини от 6 до 10 километра (км) под земната повърхност и на разстояние около 400 км северозападно от столицата Техеран. През изминалото денонощие Иранският сеизмологичен център е регистрирал над 80 афтершока. Повече от 60% от тези събития са усетени – половината само в епицентралния район, а останалите и в по-обширна територия.

Що се отнася до земетресението с магнитуд 5.9, сведенията за последствията в Сараб, град на 15-20 км северно от епицентъра, са оценени в американския център с интензивност от V (единично сведение) до VIII (4 съобщения) степен. За повреди в сгради се съобщава от 90 км на югоизток от епицентъра и дори от 160 км в северозападна посока – за ниското качество на изграждащия материал е ставало дума и по-рано. Около 80 хиляди жители са били подложени на много силни сътресения. Медиите съобщават за 6 загинали в селото Варнакеш и около 350 ранени - повечето са леко ранени от създалата се паника през нощта. Сведенията от Тебриз, на 100-120 км западно, съответстват на интензивност от IV и V степен, а от Техеран – на II и III степен. Земетресението е усетено в южна посока до около 350 км, в югоизточна – до над 400 км, на северозапад в Армения – до 370 км, до 360 на североизток в Азербайджан. От Турция, на запад, засега няма сведения, а на изток областта на усещане се прекъсва от Каспийско море. Спасителни екипи са насочени към епицентралния район, като в сериозно засегнатите селища се доставя храна и други помощни материали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари