Румен Спецов: Лъжа са твърденията, че НАП е давала грешни прогнози за приходите

0
Освобождаването ми е политическо решение, което цели да дискредитира лично мен като ръководител на НАП
Освобождаването ми е политическо решение, което цели да дискредитира лично мен като ръководител на НАП Снимка: News.bg

Всеки ден във финансовото министерство е получавана информация за събираемостта, сегашната министърка е разполагала с нея и няма как да се твърди, че някой е изненадан или е бил подведен, казва бившият шеф на данъчните

Това каза бившият шеф на НАП в интервю за в."24 часа":

- Г-н Спецов, бяхте освободен от поста изпълнителен директор, на НАП с мотив, че сте давали грешни прогнози за събираемостта на приходите. За кои данъци са били тези грешки?

- Посочените мотиви в решението на правителството за моето освобождаване, мога да определя като напълно неверни, дори бих ги нарекъл откровена лъжа. НАП не прави собствени прогнози, а работи по разчетите, направени от Министерството на финансите. Макрорамката се промени 4 пъти за 6 месеца и ние сме следвали без отклонение подадената към нас програма за събираемостта, която е изготвена въз основа на анализите на министерството.

- Давала ли е НАП информация какво и как събира?

- Такава информация е подавана всекидневно в Министерството на финансите. И сегашната министърка Росица Велкова, която тогава бе зам.-министър, получаваше тази информация и бе наясно какво е изпълнението от НАП.

- Все пак не сте ли имали възможността сами да определяте колко данъци ще бъдат събрани?

- НАП е давала само обратна връзка относно зададената ни програма. Шефът на НАП не определя бюджета, приходната агенция има отговорност да осигури събираемостта. Давали сме наши становища за това дали един или друг параметър е изпълним, като сме вземали предвид динамиката на вноса и износа, валутните курсове, нивото на инфлацията, на търговския оборот. Имали сме ясна представа към всеки конкретен период какви постъпления може да се очакват от различните видове данъци. И тази информация ежедневно е била на разположение в министерството.

- Тоест не е било възможно да има изненадани хора в Министерството на финансите какво е състоянието на приходната част?

- Категорично не е било възможно това. Още повече, че настоящата министърка преди това бе зам.-министър и получаваше тази информация всекидневно. Не е възможно да не знаела какво се случва и да се твърди, че сме подавали грешни прогнози.

- Как си обяснявате тогава мотивите за вашето освобождаване?

- Това е политическо решение, което цели да дискредитира лично мен като ръководител на НАП. Но изпълнителният директор не е НАП, той е само ръководител на структура с ясна йерархия и разписани отговорности, които стриктно се спазват и всичко се изпълнява по определения план.

- НАП подавала ли е информация за проблемите с "Булгаргаз"?

- Да, информацията е подадена още в началото на тази година, когато дружеството започна да изпитва затруднения с плащането на ДДС. Нищо не е било скрито, това е голяма държавна компания и няма как да си замълчим, ако има проблеми. Винаги, когато сме установили, че може да има някакви сътресения или промяна в ситуацията, сме го обсъждали с Министерството на финансите.

- Какво е оценката ви за работата на НАП, докато бяхте начело на агенцията?

- НАП е работела повече от добре, плановете за събираемостта, които са ни били дадени, са изпълнени, има дори преизпълнение на приходите и това може да се види в отчетите. Ням как някой да твърди, че е бил подведен или че не имал информация каква пари влизат в бюджета. В НАП има прекрасни специалисти по анализи и прогнози, категорично отхвърлям всички твърдения за грешно подадени данни.

Добрата работа на НАП бе потвърдена и от разговора ми със сегашната министърка. Когато тя ме извика в петък, ми съобщи, че няма забележки за моята работа и тази на НАП, а решението за освобождаването ми е чисто политическо. Аз нямам проблем с това, всеки министър избира екипа, с който да работи.

Но съм категорично против да се поставя под съмнение коректната работа на НАП, още повече, че не бяха представени никакви доказателства за това - никой не извади разчети, за да докаже тезата, че НАП е давали грешни прогнози и не си е вършила работата добре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари