Режат помощите, ако родител откаже ваксина на дете

0
Помощите ще бъдат орязани и ако детето не е ходило на профилактичен преглед
Помощите ще бъдат орязани и ако детето не е ходило на профилактичен преглед Снимка: БГНЕС

Помощите за отглеждане на дете ще бъдат орязани, ако родителите или настойниците не го заведат на имунизация и реимунизация, включени в задължителния инумизационен календар, както и на профилактичен преглед, който е съобразен с възрастта и здравословното му състояние.

В такива случаи те ще получават 30% от сумата, която е определена на базата на гарантирания минимален доход.

Това става ясно от проект на Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, изготвено от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Проектът е публикуван за обществено обсъждане, което ще продължи до 27 юни, пише Монитор.

Той предвижда и увеличаване на помощите на деца - сираци и лишени от родителски грижи до 16-годишна възраст. Ако те са настанени в семейство на близки, роднини или в приемно семейство и учат, до придобиване на средно образование, но не повече от навършване на 20 години, помощта ще е 100% от гарантирания минимален доход. Към момента те получават сума, равностойна на 91 на сто от него.

Родителите и настойниците на деца от 5 годинки до 16-годишни ученици ще взимат 30% от гарантирания минимален доход, ако те не са ходили на детска градина, предучилищна или на училище и имат пет или повече неизвинени отсъствия за съответния месец или повече от три дни отсъствия без уважителни причини от забавачката.

Проектът за изменение предлага и да отпадне събирането на редица документи за отпускане на помощи, ако те могат да бъдат събрани по служебен път и чрез единни регистри от самите служители.

Друго предложение пък, предвижда Националната здравноосигурителна каса да поема пътните и дневните на един придружител и донор, ако е необходим за одобрено за лечение в чужбина дете. До преди месец тези разходи се заплащаха от „Фонда за лечение на деца“. Тази структура беше закрита от 1 април, а дейността й пое специална дирекция в Националната здравноосигурителна каса.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари