Решават след две седмици дали ще има по-строги мерки

0
Зам. - министър Александър Златанов не изключва вероятността да се наложи локдаун у нас
Зам. - министър Александър Златанов не изключва вероятността да се наложи локдаун у нас Видео: NOVA

Здравните власти ще проследят дали след 10-14 дни сегашните мерки ще дадат ефект и в зависимост от това ще преценят дали ще се наложат по-строги мерки.

Това заяви зам. - министър Александър Златанов след заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Той не изключи вероятността да се наложи да се въведе у нас локдаун, ако зеленият сертификат не даде резултат и ситуацията се влоши.

На заседанието на касата стана ясно, че от днес вече личните лекари ще могат също да издават ковид лекарства, а не само ковид зоните, както е досега. Медикаментите отново ще бъдат безплатни за здравноосигурените лица.

Надзорният съвет на Касата е решил още да има допълнителна финансова подкрепа за болниците, които лекуват пациенти с коронавирус. Ще могат да се преразпределят средства за лечебните заведения с над 10% легла за COVID.

Шефът на Касата проф. Петко Салчев обясни, че тези болници ще получат на 100% покритие на разходите им за лечение на ковид болни, а не както е досега 85%. Стана ясно още, че от този месец лекарите на първа линия ще получават допълнително по 1200 лв, а не 1000 заради по-високата заболеваемост.

Проф. Салчев, уточни, че повечето пари реално ще се получат следващия месец, за октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари