Ремонтират булевард „Трети март“ със 7,4 милиона лева

1

Община Русе е възложила инженерингова поръчка за реконструкция, рехабилитация и модернизация на булевард „Трети март“ и моста при пътен възел „Сарая“, осъществяващ директна връзка с коридор 9 от TEN-T мрежата.

Договорът с изпълнителя ДЗЗД „Градска среда Русе“ е на стойност 7,4 млн. лв. с ДДС. Подписан е от доскорошния кмет на общината Пламен Стоилов след втория тур на изборите – на 5 ноември. Новият кмет на Русе Пенчо Милков е встъпил в длъжност на 11-ти. Двама са били кандидатите да я реализират – фирмата „Автомагистрали - Черно море“ АД - класирана на второ място, и консорциум „Градска среда Русе“ с участници: „ПСТ Груп“ (съдружник с 51% участие в него), „Пътинженеринг – М“ (с 37%) и „ПСТ София“ (с 12%).Подизпълнител на консорциума ще е фирмата „Виа План“ ЕООД – София, чийто ангажимент е да изготви техническия инвестиционен проект.

Финансирането е осигурено от програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния по проект „Инвестиране в пътната безопасност и подобряване свързаността на Община Русе и Окръг Гюргево с транспортна мрежа TEN-T“. Булевардът „3-ти март“ е основна входно-изходна артерия на града, обслужва и западната промишлена зона. Той е с дължина около 2200 м. Според обявлението се използва основно от тежкотоварни МПС. По него преминава и тролейбусен градски транспорт.

Мостът при пътен възел “Сарая” е връзката на централната градска част със западната промишлена зона на града и с републиканския път I-5 Русе - Велико Търново, част от коридор 9 на TEN-T мрежата.През него преминават трасета също на градския тролейбусен и автобусен транспорт. Конструиран е на 11 отвора, съставен от две отделни рамкови конструкции, дълъг - около 295 метра, широк - 14 метра.

Поради опасност от изпадане на подвижните лагери, през 2004 год. под окачената греда от централния му отвор е изградено стоманено подпорно скеле на бетонови фундаменти. По-късно е извършено аварийно укрепване. В момента обаче мостът е компрометиран в голяма степен. Той е с частично разрушени устои, разрушени крайни напречни греди, компрометирани герберови елементи, компрометирана хидроизолация на пътното платно и др. проблеми.

Целта на проекта, за който в началото на месеца е сключен договор, е да се подобрят транспортните връзки на централната градска част със западната промишлена зона, а от там и с част от коридор 9 на TEN-T мрежата, а мостовото съоръжение да се въведе в нормална експлоатация. След ремонта трябва да се премахне скелето от централния отвор, за да може да се използва и пътната връзка под него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари