Регистрирате кола само с лична карта при нотариус

0
До 2-3 седмици трябва заработи система
До 2-3 седмици трябва заработи система

До 2-3 седмици трябва заработи система, която ще позволи на гражданите само с лична карта при нотариус да си вземат готов талон за колата си от КАТ.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на работна среща с представители на местната власт, държавните институции и браншови организации, на която бяха обсъдени мерките за намаляване на административната тежест и облекчаване на режимите за работа с гражданите.

На практика властите искат да направят така, че след изповядване на сделка, нотариусите да подават цялата информация към КАТ„Когато има административна тежест или когато хората губят дни, за да извадят един документ или той непрекъснато му се иска - всичко това създава усещане за тревожност, за корупция и за напрежение в обществото”, коментира в началото на срещата премиерът.

"Надали има някой политик, който да не е поставял този проблем във фокуса на своето предизборно говорене. Искам да положим цялата си воля това да се случи. Нямаме месеци и години, нямаме и време за анализи. Прекрасно всички знаем къде са местата, в които се формират опашките и най-голямото напрежение. Там, където е необходимо, ще се вложат средства. Въпросът е с общините и общинските администрации да постигнем синхрон, така че навсякъде това да се получи", каза още Борисов.

Росен Желязков пък добави, че междурегистровият обмен на данни трябва да бъде направен автоматично.

„Ако вземем казуса покупка на МПС, имаме три хипотези. Първата е внос на МПС, другото е покупка на ново МПС и третото е покупка на употребявано МПС. Ако вземем последната хипотеза, имаме намесени няколко субекта в процеса. Това са участниците продавач-купувач, съответен нотариус, администрация в КАТ, общинска администрация по темата еко такса. Въпросът е междурегистровият обмен на данни да бъде направен автоматично. Колегите от Нотариалната камара притежават такава информационна система. Трябва да се направи необходимата организация за този обмен на данни, респективно от нотариус към КАТ. Впоследствие от КАТ към общината“, коментира той.

По думите му този обмен на данни ще спести удостоверителните действия и услуги, които участниците в процеса са длъжни да го направят. „Това нещо от една страна е въпрос на техническа възможност, която не е предпоставка. Второ, на информационна такава, която също не е пречка и трето, организационна, която ще бъде реализирана в най-скоро време. Заявката е да заработи до няколко седмици. Това е въпрос и на организация, но след това и на въпрос на тестване на системата“, посочи Желязков.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари