Путин за Навални: Ако службите искаха до го убият, щяха да доведат нещата докрай

0
Руският държавен глава не произнесе името на Алексей Навални, а го нарече на два пъти "пациент на берлинска клиника". Той омаловажи ролята на Навални в руското общество, обяви го за подпомаган от американските служби и аргументира нуждата от това Навални да бъде следен, но не и тровен
Руският държавен глава не произнесе името на Алексей Навални, а го нарече на два пъти "пациент на берлинска клиника". Той омаловажи ролята на Навални в руското общество, обяви го за подпомаган от американските служби и аргументира нуждата от това Навални да бъде следен, но не и тровен Снимка: Свободна Европа

Руският президент Владимир Путин определи като измишльотина последните разкрития около отравянето на опозиционера Алексей Навални. В разследване на няколко медии, публикувано по-рано тази седмица, се твърди, че Навални е бил отровен с нервно-паралитично вещество от руските тайни служби

В четвъртък Путин отхвърли както същината на разкритията, така и авторството на разследването. Той посочи, че публикацията не представлява "никакво разследване, а легализация на информацията на американските тайни служби", пише Свободна Европа.

Руският президент каза това по време на редовната си годишна пресконференция, която тази година се провежда онлайн заради пандемията от коронавирус. Журналистите, приближени до Кремъл, бяха допуснати да присъстват и физически на пресконференцията, но едва след двуседмична карантина в московски хотел, посочва Радио Свобода.

Пресконференцията на Путин идва на фона на две основни събития, по които се очаква реакция на руския държавен глава - разследването на отравянето на Навални и съобщенията от Вашингтон за хакерски атаки срещу американски държавни институции. Твърди се, че и зад двете стоят руските власти. Самият Навални твърди, че покушението срещу него не може да е станало без знанието на Путин.

Алексей Навални прояви симптоми на отравяне на 20 август тази година по време на полет над Сибир. Самолетът кацна аварийно и Навални остана в руска болница две денонощия, преди да бъде отведен за лечение в Германия, където се намира и до днес. Заключения на различни лаборатории посочиха, че той е бил отровен с нервно-паралитичното вещество Новичок, което и по-рано е било използвано от руските служби.

Разследване на Белингкат, проведено съвместно с руския Инсайдър, германския Шпигел и американската Си Ен Ен успя да достигне до списъка на пътниците, летели по маршрута на Навални, както и до телефонните им метаданни, и стигна до извода, че отравянето е било извършено от химици и лекари от Федералната служба за сигурност (ФСБ) - институцията наследник на КГБ.

 

"Говорителят на Кремъл, Песков чак вчера ми каза за измишльотините по повод на данните за нашите спецагенти. (...) Ние прекрасно разбираме какво е това - това е легализация. Никакво разследване, това е легализация на информацията на американските спецслужби. Ние знаем, че те проследяват геолокациите", каза Путин. Той добави, че и във ФСБ знаят това, и по тази причина използват телефони само когато това е нужно.

Руският държавен глава не произнесе името на Алексей Навални, а го нарече на два пъти "пациент на берлинска клиника". Той омаловажи ролята на Навални в руското общество, обяви го за подпомаган от американските служби и аргументира нуждата от това Навални да бъде следен, но не и тровен.

"Пациентът на берлинската клиника се ползва от подкрепата на американските спецслужби", каза Путин. Той поясни, че по тази причина руските служби са длъжни "да го наглеждат". "Но това не значи, че трябва да го тровят, това е смешно", добави президентът. "На кого му е притрябвал изобщо? Ако искаха [да го убият], щяха да доведат нещата докрай", каза още той.

Ден по-рано руският външен министър Сергей Лавров иронизира разследването за отравянето на Навални.

В четвъртък Путин представи отравянето на Навални за "трик на политическата борба", в който нападаш елита, за да се представиш за равен на него и да кажеш, че си "човек от същия калибър". Той добави, че признанието и уважението на хората не бива да се печелят с такива трикове, а с конкретна и реалистична програма за развитието на страната.

Алексей Навални обяви решението си да се кандидатира за президент на Русия в края на 2016 г. В последвалите три години той е бил неотлъчно следен по време на пътуванията си из страната, посочи разследването на Белингкат. Авторите уточняват, че това следене е било провеждано именно от лекари и химици, ръководени от специалния отдел на ФСБ, и че то е различно от обичайното проследяване на същия човек, каквото руските служби традиционно предприемат спрямо опозиционни дейци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари