Промени в архитектурната история на Русе

3
Виенската къща в Русе се оказа дело на арх. Фридрих Грюнангер
Виенската къща в Русе се оказа дело на арх. Фридрих Грюнангер Видео: Bulgaria ON AIR

Виенската къща в Русе се оказа дело на арх. Фридрих Грюнангер

Оказва се, че една от емблематичните сгради в града – Виенската къща, е дело на известния архитект Фридрих Грюнангер. До момента се смяташе, че нейният автор е италианец, предаде Bulgaria ON AIR.

С неговото име е свързано построяването на Историческия музей в Русе, както и на редица сгради в цялата страна.

Къщата обаче като много други остава с неясна съдба. За реставрацията трябват освен средства така и специалисти, които да успеят да запазят автентичността ѝ.

Русе продължава да бъде определян като Малката Виена, а архитектурата ще остане белег на крайдунавския град.

Една от най-красивите къщи в Русе е т.нар.„Виенска къща", намираща се в края на бул. Придунавски. Завършена е през 1900г. През 1902г е закупена от Иван Стоянов - Соларя - търговец на сол и газ в Гюргево и Русе. Той е почетен член на Революционния комитет в Букурещ, в продължение на години подпомага материално българските революционери и емигранти, четите на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и Христо Ботев, деец е за църковна независимост, депутат в Народното събрание от 1882-1884г, дарител, общественик, фактор в националноосвободителните борби.

Материалите във "Виенската къща" били подбирани много внимателно и доставяни по специални поръчки от цял свят. Стаите на салоните са декорирани със стенописи, в стила на помпейската живопис. Спалните са с ръчно изрисувани тапети. В една от гостните той поставил уникална гарнитура от четири стола и маса за покер, изработени от цели блокове кристална сол. Над ъгловия прозорец е поставен монограм с преплетени латински букви IS - Иван Стоянов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари